Υπενθυμίζεται ότι σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε επιταχυνθεί στο 2,5% τον Ιούλιο από 1,8% τον Ιούνιο.
Πάντως, ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.
Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στο μεταξύ, στο 5,3% διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, με τον δείκτη τιμών να παραμένει σταθερός.
Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο «δομικός» πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον προηγουμένου μήνα. Ωστόσο, παρέμεινε πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.
Αναφορικά με τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες χαμηλό πληθωρισμό είχαν η Ισπανία (2,4%), η Κύπρος (3%) και το Βέλγιο (2,4%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (9,6%), στην Κροατία (8,5%) και στην Αυστρία (7,6%).
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία στο 5,7% από 5,1% προηγουμένως.
Στην Ιταλία, αποκλιμακώθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο.
«Η οικονομία αποδυναμώνεται ξεκάθαρα, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κολλημένος. Εάν η αδυναμία που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετή για να ρίξει τον πληθωρισμό, η οικονομία θα πρέπει να εξασθενήσει και άλλο», είπε στο Bloomberg ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής για τα νομίσματα G10 της Bank of America.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr