Συγκεκριμένα ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος M3 στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο -0,4% σε επίπεδο έτους τον Ιούλιο από το +0,6% τον Ιούνιο και πρόκειται για την πρώτη πτώση του δείκτη από το 2010.
Σημειώνεται, ότι η προσφορά χρήματος αποτελεί μία από τις κύριες μετρήσεις που παρακολουθεί η ΕΚΤ προκειμένου να ελέγξει τον αντίκτυπο της πρόσφατης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Έτσι, καθώς ο δανεισμός μειώνεται και οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις συρρικνώνονται, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί και οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν.
Χαρακτηριστικά, ο ρυθμός ανάπτυξης των δανειοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα, διολίσθησε στο 1,6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2016.
{https://twitter.com/ecb/status/1696070716066509263}
Ταυτόχρονα και οι δανειοδοτήσεις προς τις κυβερνήσεις μειώθηκαν κατά 2,7%, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από το 2007.
Συμπληρωματικά, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά απέσυραν χρήματα από τις καταθέσεις τους κατά 10,5% σε επίπεδο έτους.
Ως αποτέλεσμα, συνολικά οι καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και κυβερνητικών οργάνων και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, διολίσθησαν στο 1,6% σε ετήσια βάση.
Με δεδομένο ότι η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται ήδη σε φάση επιβράδυνσης, η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ, θα εντείνει την πίεση προς την οικονομία της Ευρωζώνης μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως κατά την ομιλία της στο Τζάκσον Χολ, εμφανίστηκε αμείλικτη οσον αφορά τα επιτόκια, διαμηνύοντας ότι θα αυξάνονται για όσο χρειάζεται προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο επιθυμητό 2%.
Υπό το βάρος βέβαια των νέων δεδομένων συμπεριλαμβανομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αξιολογούν ότι ίσως να υπάρξει αλλαγή στη στάση της κεντρικής τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr