Το κόστος κυμαίνεται από 0,1% για τη Γαλλία έως 1,3% του ΑΕΠ για την Κίνα, με την μελέτη να εκτιμά ότι μια μέρα υπερβολικής ζέστης (πάνω από 32 βαθμούς) ισοδυναμεί με μισή μέρα απεργίας.
Η μελέτη επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση του ακραίου καύσωνα, καθιστώντας τα κύματα καύσωνα, τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές τη «νέα κανονικότητα». Τέτοια γεγονότα δεν επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους και την άγρια ζωή, αλλά και τις οικονομίες. Οι φυσικές καταστροφές έχουν σημαντικές, άμεσες αρνητικές οικονομικές συνέπειες, όπως υψηλές απώλειες περιουσίας στις ανεπτυγμένες χώρες και θύματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι καθαρές μακροοικονομικές (δηλαδή, έμμεσες) απώλειες είναι συνολικά αρνητικές, αλλά είναι πιθανό να είναι μικρές για τις μεγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα αρνητικά σοκ παραγωγής (π.χ. αντιστάθμιση της χαμένης παραγωγής με αυξημένη παραγωγή αλλού).
Επιπλέον, ενώ το κατεστραμμένο κεφαλαιουχικό απόθεμα επηρεάζει το ΑΕΠ μόνο ελαφρά και μάλλον μακροπρόθεσμα (η απώλεια υποδομής από την πλημμύρα του Ahrtal στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2021 εκτιμάται ότι ισούται με το 0,1% του ΑΕΠ, για παράδειγμα), τα - κυρίως χρηματοδοτούμενη από το χρέος – μέτρα ελάφρυνσης εμφανίζονται αμέσως στη μέτρηση του ΑΕΠ. Σε στατιστικές αναλύσεις, αυτό οδηγεί και στο φαινόμενο της «παραγωγικής καταστροφής», την εντύπωση ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν (προσωρινά) θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.
Ακόμα, επισημαίνει η Allianz Trade, η σχέση μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ και των φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά μη γραμμική ως προς την ένταση των καταστροφών. Για παράδειγμα, μια καταστροφή στο κορυφαίο 1% της κατανομής του δείκτη καταστροφών μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 7%, ενώ μια καταστροφή στο κορυφαίο 5% της κατανομής τον μειώνει μόνο κατά 0,5%.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από τη ζέστη μειώνουν τις ώρες εργασίας τους και αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της δουλειάς τους και κάνουν λάθη. Η μειωμένη παραγωγικότητα ως αποτέλεσμα των ακραίων θερμοκρασιών είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Κίνα, η Ισπανία και η Ελλάδα μπορεί να έχουν χάσει σχεδόν μια μονάδα του ΑΕΠ από τον τρέχοντα καύσωνα, ενώ η απώλεια της Ιταλίας πλησιάζει τη μισή μονάδα, οι ΗΠΑ έχασαν στο ένα τρίτο της μονάδας και αυτή της Γαλλίας είναι αμελητέα (0,1 π.μ. ). Συνολικά, χρησιμοποιώντας τους συντελεστές στάθμισης στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ο απολογισμός του καύσωνα είναι κοντά στο 0,6% της αύξησης του ΑΕΠ για το 2023, κάτι που είναι σημαντικό και υπογραμμίζει την επιβάρυνση του κινδύνου για το φυσικό κλίμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr