Άλλωστε, ακάθεκτο συνεχίζει το κύμα ακρίβειας, σε βασικά είδη, παρά τις όποιες αποκλιμακώσεις στην ενέργεια και στο κόστος παραγωγής. Οπότε είναι απαραίτητη, όπως καταφαίνεται κι από τα όσα αναφέρονται στην προεκλογική συζήτηση, η διαμόρφωση νέων μέτρων ως "αναχώματα" για τα νοικοκυριά, ειδικά τα ευάλωτα.
Ωστόσο, η “περίμετρος προστασίας”, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεση του ο νέος υπουργός Οικονομικών, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα για έναν ακόμα μήνα κινήθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται, η τελευταία πληρωμή του market pass είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουλίου, ενώ οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.
Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.
‘Ετσι, μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (11,1%), Κρέατα- γενικά (11,9%), Ψάρια- γενικά (5,2%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Έλαια και λίπη (15,8%), Φρούτα- γενικά (2,6%), Λαχανικά- γενικά (9,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,3%), Λοιπά τρόφιμα (14,2%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (12,9%) και Αλκοολούχα ποτά- -μη σερβιριζόμενα (8,3%).
Ενώ, μεταξύ Μαΐου και Απριλίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ρύζι (5,4%), Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8%), Χοιρινό (3,4%), Πουλερικά (1,4%), Αλλαντικά (3,1%), Ψάρια- γενικά (0,8%), Αυγά (4%), Ελαιόλαδο (4,4%), Φρούτα νωπά (7,6%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (3,4%), Πατάτες (4,3%), Παγωτά (5,3%), Σάλτσες- καρυκεύματα (5,1%), Αναψυκτικά (5,3%) και Οινοπνευματώδη ποτά (5%).
Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται, σε συγκεκριμένες εταιρείες, να αυξηθούν οι τιμές στα εξής προϊόντα: Γραβιέρα 33%, κατεψυγμένες πατάτες 6,5% έως 30%, μαρμελάδα 20%, απορρυπαντικό πιάτων 16%, ελαιόλαδο έως 15%, χαρτικά έως 15%, μέλι ανθέων 11%, μπαχαρικά 10%, παξιμάδια 10%, αναψυκτικά 10%, χυμοί 10%, τσάι έως 10%, ελιές 10%, φυτικό γάλα 9%, κατεψυγμένα λαχανικά 9%, γαλακτοκομικά 8%, χλωρίνη 8%, ζωοτροφές 7,5%, στιγμιαίος καφές 7%, σοκολάτες 6%, πουρές 5%, ανθρακούχο νερό 5%, παιδικές τροφές 4%, εσπρέσο 2,5%, ριζογκοφρέτες και ταχίνι σε ποσοστό 2,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανέφερε πριν περίπου ένα μήνα, ο επικεφαλής του ομίλου ΜETRO Αριστοτέλης Παντελιάδης παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, δεν αναμένεται αναστροφή των ανατιμητικών τάσεων.
“Ναι μεν δεχόμαστε ανατιμήσεις, αλλά πλέον δεν είναι σοκαριστικές” σημείωσε. “Σαφώς οι τιμές έχουν ανέβει. Σαφώς δεχόμαστε ανατιμήσεις, κυρίως στα εισαγόμενα προϊόντα, όμως είναι λιγότερες από παλαιότερα και σε αριθμό και σε ένταση”, είπε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και προέβλεψε, ότι “στο τελευταίο τρίμηνο εφέτος θα έχουμε μια άλλη εικόνα, καθώς η πτώση των τιμών έχει ήδη αρχίσει. Σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, που είχαν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές έχουμε μειώσεις,” σχολίασε.
Οι αποκλιμακώσεις
Συγκεκριμένα, μειώσεις τιμών έχουν γίνει, από μεμονωμένες εταιρείες και αφορούν το κατσικίσιο τυρί (15%), τις φρυγανιές έως 12,5%, το γιαούρτι έως 12%, το βιολογικό γάλα κεφίρ 10,5%, το αραβοσιτέλαιο έως 9%, τα γαλακτοκομικά έως 4,5% και το γάλα εβαπορέ 4%. Οι περισσότερες από αυτές τις μειώσεις έχουν περάσει ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ωστόσο δεν αρκούν για να “επουλώσουν” τις πληγές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Πάντως, ο παγκόσμιος δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων έπεσε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, καθώς η μείωση των τιμών των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και των γαλακτοκομικών ήταν μεγαλύτερη από τις αυξήσεις εκείνων της ζάχαρης και του κρέατος, αλλά και παρά το ότι καταγράφεται, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr