Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Scope εξηγούν πως περιμένουν ότι οι νομισματικές και δημοσιονομικές καινοτομίες που υιοθετήθηκαν μετά την πανδημία θα είναι διαθέσιμες για να χρησιμοποιηθούν ξανά σε μελλοντικές κρίσεις, εάν χρειαστεί. Και αυτό στηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους ευάλωτων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, εξηγούν.
Εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε., ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ελληνικές αγορές και θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα σε ένα πιθανό αρνητικό σενάριο.
Σύμφωνα με τη Scope, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει στο 1,1% το 2023 (από το εκτιμώμενο 6% το 2022), αλλά να ανακάμψει στο 1,5% το 2024 και στο 1,4% το 2025-27.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 9,5% το 2022 και στο ακόμα υψηλό 5,8% το 2023.
Στους παράγοντες που επιβαρύνουν τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης για το 2023, η Scope επισημαίνει 1) τα υψηλά επίπεδα του χρέους, 2) το τραπεζικό σύστημα που παραμένει ευάλωτο παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων, 3) τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας και 4) τις αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές και μια πιθανή πολιτική στροφή που θα μπορούσε να αυξήσει το χρηματοοικονομικό ρίσκο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr