Επίσης στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι προωθούμενες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο δίνουν δυναμική, δημιουργούν ζήτηση και λειτουργούν "αντικυκλικά, οπότε μπορούν να συγκρατήσουν τα έσοδα σε υψηλά επίπεδα. Το θέμα, βέβαια, όπως αναφέρουν από τον κόσμο του τουρισμού που σταδιακά κάνει τη “σούμα” της χρονιάς, είναι τι γίνεται με τα έξοδα…
Σημειώνεται πάντως ότι για όλες τις εξελίξεις της επόμενης χρονιάς “κλειδί” αναμένεται να είναι η ζήτηση. Όπως τονίζεται, αυτή θα καθορίσει τιμές, αλλά και τις διαδικασίες διαμόρφωσης δεδομένων .
Παράλληκα το “φίνις” της σεζόν, όπου με βάση το οικονομικό επιτελείο υπάρχει σημσντική δυναμική, και η όποια απόδοση προορισμών όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου “τρέχουν” συνέδρια και εκθέσεις, αλλά και η απόδοση των καλοκαιρινών προορισμών μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα κρίνει τελικά την τελική καταγραφή.
Πάντως, εκείνο, που τονίζουν παράγοντες του κλάδου είναι ότι και του χρόνου οι πολλαπλές ταχύτητες θα είναι κυρίαρχες, ιδιαίτερα μεταξύ πεντάστερων και μη καταλυμάτων. Κι αυτό γιατί η μεσαία τάξη της Ευρώπης, βασικός πελάτης της τουριστικής Ελλάδας είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης σε αντίθεση με τους κατέχοντες, που θα μπορούν να αντέξουν τις αυξημένες τιμές των “χλιδάτων” πεντάστερων.
Ουσιαστικά, με βάση στελέχη της αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί κι ένα “ξεφούσκωμα” της ζήτησης για Ελλάδα φέτος, μετά από εκτόνωση της έντονης ζήτησης (μετά τα δύο χρόνια εγκλεισμού), εκροής πολλών εκ των αποταμιεύσεων των δύο χρόνων πανδημίας, αλλά και ενδεχόμενου πιο δυναμικού ανοίγματος πιο μακρινών προορισμών σε Ασία και Αφρική. Αν και, βάβαι, πάντα η Μεσόγειος ασκεί ακαταμάχητη έλξη στο “σκοτεινό” βορρά που αναζητεί διέξοδο στον ήλιο.
Τα έσοδα μέχρι τώρα
Πάντως, βοηθούντος του καιρού και με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, τα έσοδα κινούνται πάνω από το στόχο που είχε θέσει ο προϋπολογισμός για το 80% “ανάκτησης” του εδάφους του 2019.
Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 44% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%). Σε επίπεδο οκταμήνου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 121,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 92,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,6% και το 96,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3%.
Ετσι το 8μηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 12,749 δισεκ. και μόνο τον Αύγουστο τα 4,042 δισεκ ευρώ. Το 2019 η συνολική είσπραξη ήταν για το συγκεκριμένο διάστημα 13,2 ενώ μόνο τον Αύγουστο του 2019 ήταν 4,1 δισ. ευρώ. Έτσι η υστέρηση για το 8μηνο σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ είναι στα 451 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά οι ελπίδες για την υπέρβαση των επιδόσεων του 2019 είναι σε μια πολύ καλή πορεία του τελευταίου τριμήνου του έτους αλλά και σε καλές αποδόσεις λόγω αυξημένων τιμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr