«Η προσπάθεια της ελληνικής κυβερνήσεως ήταν από την αρχή να είμαστε στο νέο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερο γρήγοροι και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εμπροσθοβαρές.
Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να χάσει καθόλου χρόνο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν με τον πόλεμο και την εισβολή στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιούργησαν, έχουν επιτείνει το ζήτημα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και άρα, οι Ευρωπαϊκοί πόροι είναι για εμάς απολύτως απαραίτητοι. Είναι ζωτικής σημασίας», είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027, το οποίο είναι η κορωνίδα του προγράμματός μας, έχει προϋπολογισμό 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ προοριζόμενα να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξελιχθούν ως προς τις ψηφιακές τους δυνατότητες και δεξιότητες, αλλά και ως προς την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Ξεκινάμε λοιπόν άμεσα με μία σειρά προσκλήσεων. Έχουμε ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού σε πιο ψηφιακή και πράσινη τεχνολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ιδιοκατανάλωση, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτό το τελευταίο προέκυψε ασφαλώς με αυτήν την πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα στην ενεργειακή κρίση, όπου τώρα ξαφνικά η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί τεράστιο βάρος για την επιχείρηση και κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωσή της. Πέραν των ούτως ή άλλων στόχων μας για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη που είναι κοινός Ευρωπαϊκός στόχος, και τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής, εδώ έρχεται και η οικονομική ανάγκη, που είναι πλέον εξαιρετικά επείγουσα και δεν θα μας επιτρέπει να χάσουμε καθόλου χρόνο.
Παράλληλα, όμως, προχωράμε τις προσκλήσεις και για την έρευνα και την τεχνολογία όπου εκεί δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος ως κυβέρνηση.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον κύριο Δήμα και τον κύριο Κυριαζή γιατί αυτά τα 3,5 χρόνια η μεταφορά της πρώην Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και νυν Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε αντιμετωπιστεί στην αρχή με μια επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό, αλλά έφερε αποτέλεσμα και η ταχύτητα απορρόφησης των πόρων, η δημιουργία του Elevate Greece και τώρα η ταχύτητα που θα βγάλουμε τις προσκλήσεις του νέου προγράμματος, νομίζω δικαίωσαν αυτή την πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού.
Και βεβαίως μέσα στο πρόγραμμα έχουμε ως επιλέξιμες δαπάνες και τον πολιτισμό όπου εκεί θα μπορέσουν πολλές εταιρίες να αντλήσουν κεφάλαια για να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με έναν σύγχρονο τρόπο έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των ταξιδιωτών αλλά και των πολιτών μας να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και να τον διαδώσουμε στα πέρατα του κόσμου.
Θέλω να καλωσορίσω τη μεγάλη πρόοδο, να ευχηθώ καλή επιτυχία στη σημερινή Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος και για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους σας για την πολύ καλή μεταξύ μας συνεργασία, η οποία δεν είναι μόνο ρητορικό σχήμα και ωραία λόγια να τα λέμε αλλά φέρνει αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα όπως ξέρετε είναι η Ελλάδα να είναι πρώτη σε απορρόφηση. Συνολικά στους ευρωπαϊκούς πόρους, Ταμείο Ανάκαμψης, αγροτικές επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ κλπ. είμαστε στη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη. Στα δύο από τα τρία ταμεία του ΕΣΠΑ συχνά πρώτοι, άλλοτε δεύτεροι, αναλόγως τη μέρα που το μετράμε. Στο Ταμείο Ανάκαμψης σχεδόν πάντα πρώτοι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις κάποιων.
Άρα, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα η απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συμβάλει σταθερά στην ανάπτυξη του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος μας.
Ένα κομμάτι της συλλογικής εθνικής μας επιτυχίας του + 8,4% ανάπτυξη πέρυσι και το + 7,8% για το πρώτο εξάμηνο του 2022 φέτος οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Και η ταχύτητα με την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα ’21-’27 αποτελεί μια πολύ σημαντική έμπρακτη απόδειξη της καλής μεταξύ μας συνεργασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr