Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε πλέον πάλι σαν Ευρώπη μια σχέση συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο με τους 92 γυμνούς μετανάστες, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτοί οι 92 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο ΚΥΤ Φυλακίου. Είναι το σημείο πρώτης υποδοχής το οποίο λειτουργεί στον Έβρο. Έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου. Τα αιτήματα ασύλου αυτά θα εξεταστούν από την αρμόδια υπηρεσία. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα τους δοθεί. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να απελαθούν από τη χώρα μας».
Παράλληλα, συνέχισε: «Tη Δευτέρα, όπως έχω ήδη πει, θα βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη να συναντηθώ με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Θεοδωρικάκος επίσης έχει στείλει μια επιστολή στην κυρία Γιόχανσον και στους υπουργούς Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα εμείς δημοσιοποιούμε ξεκάθαρα το τι συμβαίνει στα σύνορά μας και είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να συνεχίσει να φυλά αποτελεσματικά τα σύνορα. Αλλά πρέπει να επανέλθουμε και σε κάποια συζήτηση με την Τουρκία. Η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016 έχει καταλήξει σε μια κοινή δήλωση. Η Ευρώπη έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία και η Ευρώπη χρηματοδοτεί τη διαχείριση από την Τουρκία της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά και η Τουρκία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρέωση».
Σε άλλο σημείο ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «το θέμα με την Τουρκία δεν είναι διμερές θέμα. Το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού είναι κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει μια νέα πρωτοβουλία για να ξαναρχίσει η ορθή εφαρμογή αυτής της δήλωσης».
«Η Ευρώπη έχει σύνορα»
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε πως «μπορεί να δεχόμαστε μεγάλη πίεση τα σύνορα και δεχόμαστε, αλλά φέτος έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας στην Ελλάδα και πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας από 92.000 άτομα που υπήρχαν σε δομές σήμερα έχουμε 18.000. Από 121 δομές σήμερα έχουμε 34 και θα κλείσουμε και άλλες όπως 31 Δεκεμβρίου θα κλείσουμε όλα τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούμε για το μεταναστευτικό μέσα στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ναι, έχουμε πίεση στα σύνορα, αλλά μέσα στη χώρα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι ήταν τα τελευταία 5 -10 χρόνια».
Για την καταψήφιση της απαλλαγής της Frontex στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «εγώ θα πω αυτό που είπε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ψήφισε υπέρ της απαλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά κάνει έναν πόλεμο στη Frontex και τα κόμματα στην Ελλάδα, τα οποία ανήκουν στην ευρωπαϊκή Αριστερά. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορά της, ότι πρέπει να είναι ελεύθερα για οποιονδήποτε θέλει να περάσει. Αν θέλουν λοιπόν να έρθουν 4 εκατομμύρια άτομα από την Τουρκία, πρέπει εμείς να έχουμε ελεύθερα σύνορα, να μπούνε και να τους καταγράψουμε, όπως ακριβώς έγινε ουσιαστικά το 2015 που μπήκε ένα εκατομμύριο.
Αυτή δεν είναι ούτε η σωστή θέση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και ούτε η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Η Ευρώπη έχει σύνορα, ειδικά όταν συνορεύει με χώρες όπως είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι μια χώρα η οποία ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης. Είναι μια χώρα που ανήκει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Είναι μια χώρα λοιπόν, η οποία έχει και αυτή υποχρέωση να δίνει διεθνώς διεθνή προστασία σε όσους μπαίνουν στο έδαφός της, όπως κάνουμε κι εμείς, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί δευτερογενείς ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα».
«Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να σώσεις ανθρώπινες ζωές»
Τέλος, ο υπουργός τόνισε:
«Καταρχήν η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να σώσεις ανθρώπινες ζωές. Η πρόληψη πρέπει να γίνει από τη γείτονα χώρα. Να μην ξεκινάνε οι βάρκες. Κάθε βάρκα που δεν ξεκινάει είναι μια βάρκα που δεν κινδυνεύει. Και θέλω να σας πω ότι φέτος και πέρσι είχαμε τη χαμηλότερη απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Έχει γραφτεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο τα τελευταία 10 χρόνια 2.000 άτομα. Είναι αλήθεια, αλλά τα τρία τέταρτα αυτών τα χάσανε στην κρίση του ’15, στην εποχή τότε που ήταν ανοιχτά τα σύνορα, χιλιάδες οι βάρκες, στατιστικά πολλές δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Ακτοφυλακή παρακολουθεί όλα τα στενά και στη Λέσβο και στη Χίο και στη Σάμο και στην Κω και στη Λέρο, με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενικές ελάχιστες ροές προς τα ελληνικά νησιά.
Αλλά η διεθνής ναυσιπλοΐα, μεγάλα φορτηγά πλοία ή άλλα πλοία που ξεκινάνε από τουρκικά λιμάνια, μπαίνουν σε διεθνή ύδατα και κατευθύνονται προς την Ιταλία. Αντιλαμβάνεστε αν είχαμε αυτή τη στιγμή ένα ραντάρ και βλέπαμε το Αιγαίο, θα βλέπαμε εκατοντάδες σκάφη αυτή τη στιγμή να πλέουν, ειδικά το καλοκαίρι που με τον τουρισμό με τα ιστιοπλοϊκά δεν μπορεί το Λιμενικό να σταματάει όποια βάρκα μπαίνει στα διεθνή ύδατα ή όποια βάρκα κυκλοφορεί στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε πλέον να λειτουργεί στη ναυτιλία. Όπου υπάρχει πληροφορία ή οπτική επαφή το Λιμενικό Σώμα παρεμβαίνει και διασώζει ανθρώπους στο Αιγαίο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr