Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό η αρχική χωρητικότητα της διασύνδεσης θα είναι 3 GW, με προοπτική να αυξηθεί στα 9 GW. Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι « δεν είναι εύκολο έργο, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα».
Ενεργειακή κρίση
Μεταξύ άλλων, σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι μέχρι και τον Οκτώβριο, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα υπόλοιπα ποσά αντλήθηκαν από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων και τις υπερανακτήσεις των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο ίδιος, ενώ σχετικά με τα θέματα της αγοράς ο υπουργός σημείωσε ότι «όπου παράγονται υπερέσοδα εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να βγάλουν υπερκέρδη που δεν δικαιούνται».
ΑΠΕ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην όγδοη θέση παγκοσμίως αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα φτάσει στο 46% φέτος.
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιταχύνει την ενίσχυση των ΑΠΕ, με συνέπεια μόνο φέτος να αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα έργα συνολικής ισχύος από 1.700 έως 2.000 MW.
Ωστόσο, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, στο 80% το 2030. Παράλληλα, μέχρι το 2030, θα προστεθούν στο σύστημα 5 έως 7 GW αποθηκευτικής δυναμικότητας, ώστε να στηριχθεί η περαιτέρω συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο μίγμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr