Η Ελλάδα, αν και κατέγραψε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2021 (στις πρώτες θέσεις εντός της Ευρωζώνης), συνεχίζει να έχει δυσθεώρητο χρέος (πάνω από 200% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10,2 δισ.ευρώ.
Στην ανακοίνωση του ESM, με την οποία επικυρώνει την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τις αποφάσεις για τις δόσεις που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει: «Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις».
Και πρόσθεσε: «Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία».
Οι συστάσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ καταδεικνύουν την ανησυχία και τον προβληματισμό που εδράζονται στις Βρυξέλλες, για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτή παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη την περασμένη χρονιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr