Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μεταβίβασε στην Ελλάδα ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα που αποκτήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA.
«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Η κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης, υιοθέτησε μέτρα αντι-τραστ στον ενεργειακό κλάδο και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον. Πέτυχε καλή πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διακυβέρνηση κρατικών επιχειρήσεων, το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα έκανε επαρκή πρόοδο προ τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που έχουν δεθεί με τις δεσμεύσεις αυτές», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ESM και CEO του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει γρήγορα από την πανδημική κρίση του 2021, ανακτώντας όλες τις οικονομικές απώλειες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι προοπτικές για φέτος και τη συνέχεια είναι ενθαρρυντικές, με τη βοήθεια του θετικού αναπτυξιακού momentum και της ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής σε μία ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως στην περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου και να μειωθούν οι οφειλές του κράτους», συνέχισε.
Σημειώνεται ότι η συνολική αξία όλων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί, ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr