Ο ίδιος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους η νέα πλατφόρμα του «Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης» (http://www.keyd.gov.gr/egkairh-proeidopoihsh/) αφορά, δυνητικά, τους πάντες στη χώρα.
Αφορά το κάθε νοικοκυριό και την κάθε επιχείρηση που ενδιαφέρεται να υποβληθεί σε ένα “check up” της οικονομικής του υγείας και της δυνατότητάς του να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Ως προς αυτό, δε, θα έχει στη διάθεσή του ένα δίκτυο 52 γραφείων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Εκεί θα μπορέσει να μάθει, εάν δεν τα γνωρίζει ήδη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, όπως απορρέουν από τη νομοθεσία, καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις που έχει στη διάθεσή του για την ρύθμιση και αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του. Ως προς αυτό, δε, επισημαίνει ότι τόσο οι τράπεζες, όσο και οι διαχειριστές δανείων (Servicers) ανταποκρίνονται πλέον στο ζητούμενο καθώς προσφέρουν “μακροχρόνιες και βιώσιμες ρυθμίσεις”.
Ωστόσο, “οριζόντιες λύσεις” για όλους δεν υπάρχουν, όπως τονίζει ο κ. Κουρμούσης. Εναπόκειται στον καθένα, είτε φυσικό πρόσωπο / νοικοκυριό, είτε επιχείρηση, να βρει – με την βοήθεια της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – τις προσήκουσες λύσεις και τις ρυθμίσεις που θα είναι βιώσιμες ανά περίπτωση.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί μια καινοτόμο διαδικασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό περιστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα. Και τούτο με σκοπό την πρόληψη της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει και συμβουλευτικές υπηρεσίες ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των υποχρεώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr