Έτσι η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου να αυξάνεται πάνω από 180% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και τη χθεσινή τιμή του συμβολαίου να βρίσκεται πάνω από τα 105 ευρώ, αλλά και την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 220-230 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στο φόντο αυτό οι όποιες κινήσεις στήριξης φαντάζουν «λίγες» και πλέον στο τραπέζι τίθεται εκ των πραγμάτων η ανάγκη παράτασης των μέτρων στήριξης και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με την έναρξη του νέου χρόνου Ιανουάριου.
Η βιομηχανία
Βέβαια υπάρχει και το θέμα ενισχύσεων στην παραγωγή κα δη στη βιομηχανία που έχει τεθεί επιτακτικά από όλους τους φορείς. Στο φόντο αυτό ήδη οι παραγωγικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του επενδυτικού συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο Reinventing Greece through investments in innovation, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών ενέργειας: «Εδώ και χρόνια οι τιμές της ενέργειας αποτελούσαν αγκάθι, τώρα όμως έχουμε φτάσει σε μια ακραία έκφανση, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι καλώς η κυβέρνηση έσκυψε στα θέματα των νοικοκυριών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξει και την ελληνική παραγωγή ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να μείνει ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών που ανταγωνιζόμαστε» τόνισε συγκεκριμένα. Ο, δε, ίδιος ανέφερε ότι δε θα πρέπει η κρίση να αποτελέσει άλλοθι για να καθυστερήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας που θα προστατεύει όλους τους καταναλωτές.
Στο μεταξύ ο κ. Μιχ. Στασινόπουλος, Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», μιλώντας στην ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα « Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από την εκτόξευση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και κυρίως του κόστους ενέργειας. « Ειδικά σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, η σημερινή κατάσταση είναι πρωτοφανής», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία και ιδιαίτερα η βιομηχανία της Μέσης Τάσης επιβαρύνεται δυσανάλογα από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, λόγω υψηλής εξάρτησης από το φυσικό αέριο, αλλά και επειδή οι ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις καλύπτονται ταυτόχρονα και με διμερή συμβόλαια σε σταθερές ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία δεν εφαρμόζονται ακόμα στην Ελλάδα. Στη δική μας περίπτωση, το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι περιορισμού της παραγωγής ή και αναστολής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, μελετώντας και αντίστοιχα μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Μιλώντας, επίσης, σε σχετική εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, τόνισε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έχει τετραπλασιαστεί, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40 % ανάλογα με τον κλάδο.
Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Στο μεταξύ με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη , όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, προσφέρεται μια διευκόλυνση στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ανέρχονται κοντά στις 500.000. Πιο συγκεκριμένα δρομολογείται για την Άνοιξη - Καλοκαίρι η καταβολή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μειώνει κατά 10% περίπου τον λογαριασμό τους χειμερινούς μήνες και έρχεται βέβαια να προστεθεί στην ήδη ανακοινωθείσα έκπτωση 15% για τις τιμές φυσικού αερίου. Έκπτωση που μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσει, όπως έχει δεσμευτεί, η ηγεσία της εταιρίας και του ΥΠΕΝ στους παρόχους και κατ΄ επέκταση στη λιανική αγορά.
Παραγωγή και αγροτικός τομέας
Με τροπολογία που κατατέθηκε, επίσης, επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
- • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
- • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.
Το μέτρο για τη στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, "με την τροπολογία η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας". Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
- • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
- • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
- • Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
- • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.
Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.
Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού. Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Νέος μηχανισμός
Με βάση όσα ανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 670 εκατ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο για τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος, σύμφωνα με
Μάλιστα ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε των πολιτικών που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, με αφορμή δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την τροπολογία του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης.
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διέθεσε το χρηματικό ποσό των 670 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά, για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ενώ «η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα μέτρα από άλλες χώρες».
Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι υπερπλεονάσματα από τις δημοπρασίες ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και από τα περισσεύματα του ειδικού λογαριασμού που στηρίζει τις ΑΠΕ, κατευθύνονται προς τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό.
Βέβαια όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας θα στηθεί από το νέος έτος ένα αυτοματοποιημένος μηχανισμός για την κατανομή επιδοτήσεων. Βέβαια ερώτημα είναι εάν θα εγκαταλειφτεί και η πολιτική των οριζόντιων επιδοτήσεων προς όφελος πιο στοχευμένων δράσεων, κάτι που με βάση πληροφορίες θέτουν οι θεσμοί.
Τι αναφέρει το Υπ. Οικονομικών
Αναφορικά, πάντως, με τον πληθωρισμό, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «Η μεγάλη εικόνα για την πορεία της οικονομίας είναι αισιόδοξη, είναι ικανοποιητική. Δεν είναι μόνο οι ρυθμοί ανάπτυξης, είναι η μείωση της ανεργίας, είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι το γεγονός ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων το ‘21 έχουν φτάσει στο επίπεδο του τζίρου του ’19, είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, είναι η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής άρα το σύνολο των δεικτών είναι ικανοποιητικό.
Όμως η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί επιπλέον ανασφάλειες εξαιτίας δίδυμων κρίσεων... Είπατε ότι η ανάκαμψη των οικονομικών συνοδεύεται με μια αύξηση του πληθωρισμού αυτό είναι αληθές όμως εδώ έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως που θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα είναι παροδική.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές που θα βελτιώνουν κατά μόνιμο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις, που μπορεί να είναι πιο ισχυρές το Δεκέμβριο. Άρα μόνιμες πολιτικές , αυτές είναι να συνεχίσουμε να διατηρούμε χαμηλούς φόρους και να μειώνουμε όσο μπορούμε φόρους. Δεύτερον να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε σε μια δεύτερη πρωτοβουλία το 2022 αφού συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς. Και τρίτον, να λαμβάνουμε πρόσκαιρες πολιτικές για όσο κρατά αυτή η έντονη κρίση.
Σε αυτή την κατεύθυνση σας απαντάω ότι ναι εάν αυτή η κρίση ...που κατά πάσα πιθανότητα στο ενεργειακό πεδίο θα πάει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’22, η κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά θα σας πω ότι αύριο, σύμφωνα με αυτά που είχαμε δεσμευτεί, θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε πολλές χιλιαδες νοικοκυριά, συνεχίζεται το σκέλος της επιδότησης της ενέργειας κυρίως από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας, θα καταβληθεί διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε λίγες ημέρες και ήδη καταθέτουμε χθες και σήμερα τις διατάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους υγειονομικούς και τα ΑΜΕΑ».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr