Στο τραπέζι ήδη έχουν πέσει από κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα ιδέες για ένα Πανευρωπαικό Ταμείο Αντιστάθμισης της αύξησης των τιμών (Hedging Fund) που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ETS, δηλαδή του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Επίσης στη συζήτηση έχουν ενταχθεί προτάσεις για μειώσεις στο ΦΠΑ ή άλλων φόρων που συνδέονται με τα ενεργειακά προϊόντα, προγράμματα στήριξης των ευάλωτων κτλ. Βέβαια κι εδώ, όπως φάνηκε και από το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, ιδέες για ένα κοινό Ταμείο που θα αντιμετωπίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το βάρος που φέρνουν οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και συνολικά στην ενέργεια συναντούν αντιδράσεις.
Πιθανότατα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί το όλο ζήτημα που βέβαια δοκιμάζει και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άλλη μια φορά. Κι όλα αυτά την ώρα που η πράσινη μετάβαση με το φιλόδοξο σχέδιο «Fit for 55» έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις από φορείς και χώρες όπως π.χ. η Πολωνία.
Πάντως τα μέλη του Eurogroup ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen ενώ αναμένεται να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για τις δημοσιονομικές αντοχές των προϋπολογισμών εν όψει των σχεδιαζόμενων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης θα τεθεί και το θέμα του πληθωρισμού που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και απειλεί να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Επιπλέον οι μακροοικονομικές εξελίξεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με αιχμή την προοτπική αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει παράλληλα η πορεία εφαρμογής των προτεραιοτήτων της ευρωζώνης στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις δράσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRB) από τους επικεφαλής των δύο οργάνων, Andrea Enria και Elke König, αντιστοίχως.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ήδη οι «σκληροί» της ΕΕ θέτουν ζήτημα επιστροφής στον «ορθό δρόμο». Έτσι με επιστολή τους, οκτώ χώρες Σουηδία, Φινλανδία, Λετονία, Δανία, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία και Σλοβακία συστήνουν εστίαση στη μείωση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ανέστειλε το σύμφωνο σταθερότητας το 2020 και οι χώρες δαπάνησαν τρισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτα σχέδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι πριν υπάρξει κάποια πολιτική απάντηση στο ράλι των τιμών θα πρέπει να διαπιστωθεί αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε προσωρινές ή μόνιμες αυξήσεις τιμών. «Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας», τονίζεται στο σημείωμα της Κομισιόν που θα συζητηθεί στο Eurogroup.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr