Στη συζήτηση καταγράφηκε ο προβληματισμός για την παρούσα δύσκολη κατάσταση απραξίας και αναμονής στην αγορά, οι αλλαγές που επέρχονται από το «e-εμπόριο» για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι προοπτικές εξεύρεσης ενός υβριδικού μοντέλου που θα συμβάλει στη δραστηριοποίησή τους σε καθεστώς lockdown.
Η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 του ΕΣΠΑ, καθώς και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Έκθεση Πισσαρίδη, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και ανάλυσης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Π.Ε.Σ. Αττικής. Ειδικότερα, σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ είναι σημαντική σε μια εποχή περιορισμένων προϋπολογισμών με βασικό γνώμονα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με συνεκτικό τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της υποστήριξης. Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επιδράσει βίαια στην ελληνική επιχειρηματικότητα, οι πόροι της ΕΕ είναι μείζονος σημασίας. Στόχος είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη εγχώρια αξιοποίηση, μικρότερος κατακερματισμός, μεγαλύτερη απορροφητικότητα, λιγότερες καθυστερήσεις και καθόλου λάθη.
Όσον αφορά στον νέο χωροταξικό νόμο, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι θεραπεύει ζητήματα και συγκρούσεις κανόνων που έχουν αναδειχθεί μετά την εφαρμογή του προηγούμενου πλαισίου. Οι Περιφερειακές Χωροταξικές Στρατηγικές αποτελούν στρατηγικό επίπεδο σχεδιασμού, περιλαμβάνουν τους βασικούς άξονες και τους μεσοπρόθεσμους στόχους χωρικής ανάπτυξης και διάρθρωσης στο επίπεδο κάθε Περιφέρειας, καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα και δράσεις για την υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης του περιφερειακού χώρου. Στην ίδια βαθμίδα σχεδιασμού και ρυθμίσεων εντάσσεται το Μητροπολιτικό Σχέδιο Αττικής, το οποίο καταλαμβάνει το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής και το οποίο χαρακτηρίστηκε «φιλικότερο» προς το επιχειρείν. Ωστόσο, επισημάνθηκε πως ενδέχεται να χρήζει βελτιώσεων.
Τόσο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, όσο και των προβλεπόμενων, από το νέο χωροταξικό νόμο, διατάξεων, το Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Α. θα επιδιώξει να ακολουθηθούν διαδικασίες απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις που στοίχησαν στην επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, αναφορικά με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής, το Δ.Σ. ενημέρωσε πως δόθηκε παράταση των αιτήσεων ένταξης μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr