Έτσι πλέον οι προβλέψεις για μια ανάκαμψη στο τρίτο και το τέταρτο φετινό τρίμηνο φαντάζουν άκυρες με το σενάριο για διπλάσιο ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ να είναι πιθανόν. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, η ύφεση φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 10% έναντι 8,2% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πλέον ο ορίζοντας για ΑΕΠ σε πραγματικά νούμερα στα 165 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα να σπάει το φράγμα του 7% του ΑΕΠ από 6,23% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη είναι ορατός.
Βέβαια προς ώρας οι όποιες εκτιμήσεις είναι επισφαλείς καθώς σε περίπτωση παράτασης των μέτρων και τον Δεκέμβριο η ύφεση θα βαθύνει περαιτέρω και μπορεί θα κινηθεί προς το 12%.
Έτσι όμως ο «βατήρας» για την εκκίνηση του 2021 μπαίνει ακόμη πιο χαμηλά. Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ έκανα λόγο ακόμη και για ύφεση 2,5% - 4% τον επόμενο χρόνο. «Το εναλλακτικό σενάριο πρόβλεψης», όπως εξηγούσε το ΙΟΒΕ, «περιλαμβάνει την έντονη επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, στη διάρκεια του χειμώνα, που επηρεάζει τις προβλέψεις για το 2021. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στη λήψη εκτεταμένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, με ισχυρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται η υλοποίηση πρόσθετων δράσεων στήριξης, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πάρα ταύτα, θα υπάρξουν ισχυρές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και στις ξένες άμεσες επενδύσεις, ενώ θα επηρεαστούν αρνητικά και οι διεθνείς ταξιδιωτικές μετακινήσεις στην Ελλάδα».
Να σημειωθεί ότι με τα νέα μέτρα και τις αναστολές πληρωμών και δόσεων ρυθμίσεων τινάζεται στον αέρα και ο προγραμματισμός των εσόδων με το κόστος να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Μόνο από τις αναστολές ΦΠΑ των “κλειστών” επιχειρήσεων, το κόστος εκτιμάται στα 233 εκατ. ευρώ, αλλά η προφανής διαταραχή στην υπόλοιπη αγορά υπολογίζεται ότι θα ανεβάσει τις συνολικές απώλειες του ΦΠΑ Νοεμβρίου στα 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται η περαιτέρω πτώση του τζίρου στην αγορά λόγω του αφανισμού στην κατανάλωση λόγω της οικονομικής καραντίνας αναιρεί και την ανοδική τάση των ηλεκτρονικών πληρωμών που στήριξαν το τελευταίο διάστημα τα έσοδα.
Επιπλέον είναι άγνωστο το τι θα γίνει με το βαρύ φορολογικό φορτίο μέχρι τέλος του έτους που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τρέχουσες οφειλές για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, τέλη κυκλοφορίας).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός, που κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου θα μπει σε τελείως νέα βάση όπως βέβαια και οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr