Πάντως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών δεν έβγαλε «λευκό καπνό», ωστόσο όμως ήδη διαμορφώνεται ένα πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μια σχετική σύγκλιση ότι εταιρίες και ιδιώτες που θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης, θα μπορούν να επανεκκινούν δραστηριότητες τρία χρόνια μετά την πτώχευση, αφού εν τω μεταξύ στη διάρκεια της 3ετίας αυτής, θα πληρώνουν μόνον ό,τι τους επιτρέπει το εισόδημά τους και η περιουσία που τους έχει απομείνει.
Ωστόσο παραμένουν γκρίζα σημεία σε πολλές άλλες πτυχές. Όπως π.χ. το πρόγραμμα «Γέφυρα» και η προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους πληγέντες από τον Covid-19.
Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, δηλαδή και τα «πράσινα», αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς αποκλεισμούς. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την ένταξη περίπου 330.000 - 340.000 δανειοληπτών στο πρόγραμμα, ωστόσο μετά τις εντάσεις των δανειστών ο αριθμός των τελικών δικαιούχων αναμένεται να είναι πολύ μικρότερος. Δεν αποκλείεται, δε, περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες θα μείνουν εκτός προστασίας. Εδώ και μήνες άλλωστε οι θεσμοί βάζουν προσκόμματα και ζητούν η περίμετρος προστασίας να αφορά τους οικονομικά ανίσχυρους.
Σε σχέση με το νέο «Πτωχευτικό», φαίνεται ότι ο νέος φορέας που θα παίρνει υπό τον έλεγχό του τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών δε θα είναι κρατικός. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η σύσταση του φορέα θα απαιτήσει χρόνο και πολλές διαδικασίες καθώς θα πρέπει να γίνει διαγωνισμό για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων, οι οποίοι πιθανότατα θα καταβάλουν τίμημα στο κράτος για να αποκτήσουν το δικαίωμα συγκέντρωσης των ακινήτων.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πάντως και σήμερα, όπου οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις ενστάσεις και θα επανέλθουν με αντιπροτάσεις. Αναμένεται μάλιστα να ζητηθεί και η γνώμη των τραπεζών, πριν καταλήξουν ως τις 20 του μηνός σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.
Επίσης, οι θεσμοί έθεσαν ζητήματα διαδικασιών με την πλατφόρμα που θα είναι η βασική υποδοχή των αιτήσεων ένταξης στον Πτωχευτικό Κώδικα ζητώντας απλούστευση των διαδικασιών και κυρίως να μην καταστεί άλλη μία διαδικασία που θα δίνει χρόνο και «κάλυψη» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Συνέχεια των συζητήσεων αναμένεται σήμερα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr