Με τα μηνύματα από τον τουρισμό να είναι θολά, και το μέτωπο της ζήτησης να δείχνει σημάδια κατάρρευσης, η κυβέρνηση «αλλάζει» τροπάριο κι από την αισιοδοξία του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης προτάσσει τις επενδύσεις ως βασικό σημείο στο αφήγημά της. Βέβαια το θέμα δεν εξαντλείται σε επικοινωνιακή διάσταση, αλλά αποτελεί ζήτημα ουσίας που απαιτεί σχέδιο και κυρίως εθνικά επωφελή αξιοποίηση των προς παραχώρηση από την ΕΕ πόρων. Παράλληλα, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα απαιτείται αναθέρμανση των δημοσίων επενδύσεων καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.
Προς ώρας πάντως παρουσία του Πρωθυπουργού και πολυπληθών κυβερνητικών κλιμακίων τις προηγούμενες μέρες (ελληνικό, Κασσιόπη, Ελούντα) γίνεται προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα στο εξωτερικό ότι η χώρα έχει στρώσει κόκκινο χαλί στις επενδύσεις. Μόνο που αυτές έχουν ωριμάσει με προσπάθεια ετών … Παράλληλα και τις επόμενες μέρες αναμένεται ο Πρωθυπουργός να δώσει το παρόν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, ενώ ήδη καθώς ξεκινούν και οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχει δοθεί το μήνυμα για προσπάθεια επιτάχυνσης επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή με δήλωσή του ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που προωθούν διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Όπως σημειώνει, το ΥΠΟΙΚ, «ακόμα και μέσα στη δίνη του κορωνοϊού, προχωράει διαρθρωτικές αλλαγές, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και προωθεί επενδύσεις, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις διατάξεις που καταθέτουμε σήμερα στη Βουλή, στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και τη σύγχρονη αγορά κεφαλαίου».
Σύμφωνα με τον υπουργό, με αυτές προχωρά:
1. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι το Ελληνικό. Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα για την υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης. Εισάγεται η διαδικασία για να προχωρήσει η διανομή των ακινήτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον προτιμητέο επενδυτή.
2. Η προώθηση αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτή του περιφερειακού λιμένα Αλεξανδρούπολης. Με την προτεινόμενη διάταξη αίρονται σημαντικά εμπόδια, τα οποία καθυστερούσαν την αξιοποίηση καίριων περιφερειακών λιμένων της χώρας.
3. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις στη Θράκη.
4. Η απρόσκοπτη διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών εκκρεμουσών διαδικασιών ειδικής εκκαθάρισης, με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων.
«Στόχος μας είναι η υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Με όραμα, σχέδιο, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά, θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr