Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει φροντίσει να στείλει ένα μήνυμα στους θεσμούς ότι παραμένει προσηλωμένο στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να διαμορφώσει ένα θετικό έδαφος εν όψει συζητήσεων που θα εστιάσουν σε ζωτικά από πολιτική και οικονομική σημασία θέματα, όπως το πτωχευτικό και η πρώτη κατοικία, η πορεία των εσόδων κτλ.
Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή με δήλωσή του ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που προωθούν διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Όπως σημειώνει, το ΥΠΟΙΚ, «ακόμα και μέσα στη δίνη του κορωνοϊού, προχωράει διαρθρωτικές αλλαγές, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και προωθεί επενδύσεις, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις διατάξεις που καταθέτουμε σήμερα στη Βουλή, στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και τη σύγχρονη αγορά κεφαλαίου».
Σύμφωνα με τον υπουργό, με αυτές προχωρά:
1. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι το Ελληνικό. Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα για την υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης. Εισάγεται η διαδικασία για να προχωρήσει η διανομή των ακινήτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον προτιμητέο επενδυτή.
2. Η προώθηση αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτή του περιφερειακού λιμένα Αλεξανδρούπολης. Με την προτεινόμενη διάταξη αίρονται σημαντικά εμπόδια, τα οποία καθυστερούσαν την αξιοποίηση καίριων περιφερειακών λιμένων της χώρας.
3. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις στη Θράκη.
4. Η απρόσκοπτη διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών εκκρεμουσών διαδικασιών ειδικής εκκαθάρισης, με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων.
«Στόχος μας είναι η υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Με όραμα, σχέδιο, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά, θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως τα ζητήματα που τίθενται επί τάπητος με τους θεσμούς είναι ιδιαίτερα καυτά. Η πορεία του προϋπολογισμού, εν μέσω πανδημίας, έκρηξης δαπανών και υστέρησης εσόδων, αλλά και θολού τοπίου για τι θα γίνει με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021, είναι ένα από τα θέματα που καίνε, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα «κτυπήσει» καμπανάκι για τυχόν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Επίσης τα ζητήματα του νέου πτωχευτικού νόμου, το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος του μήνα είναι στο τραπέζι. Τα ζητήματα αυτά όπως και η ρευστότητα στην οικονομία στο φόντο της κρίσης ήταν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Αυτά τα ζητήματα και ειδικά τα θέμα του πτωχευτικού και της πρώτης κατοικίας χωρίζουν τις δυο πλευρές. Ειδικά με την προστασία για την πρώτη κατοικία να λήγει σε 15 μέρες, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στους θεσμούς ζήτημα μικρής παράτασης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο έχει προτάξει την ανάγκη να στηριχθεί όλος αυτός ο κόσμος που έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση λόγω πανδημίας και υποστηρίζει ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα μπουν για να ενταχθεί κάποιος στην «περίμετρο προστασίας» θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, ότι τα δεδομένα είναι περίεργα στην αγορά. Για παράδειγμα, ένα κριτήριο για τη συνολική ακίνητη περιουσία δεν έχει νόημα καθώς στη συγκυρία δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον κι έτσι αν θελήσει κάποιος να πουλήσει για να ξεχρεώσει, δε θα το καταφέρει. Επιπλέον, η κυβέρνηση προτάσσει το γεγονός ότι στο αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης στο 100% των τόκων επιχειρηματικών δανείων, που μάλιστα πήρε παράταση από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν μπήκε κανένα κριτήριο περιουσιακό, παρά μόνο η προϋπόθεση της μείωσης τζίρου και η ρήτρα μη απολύσεων. Παράλληλα στο μέτωπο του πτωχευτικού δικαίου προτείνει τη δυνατότητα πολλών δόσεων για την εξόφληση οφειλών.
Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι τεχνοκράτες στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που εξέπνευσε, επιμένουν να ισχύσουν αυστηρά κριτήρια όπως:
-το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, με προσαύξηση 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη
-η ακίνητη περιουσία, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ
-οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr