Ωστόσο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο νέας παράτασης, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ωρών.
Στους πιθανούς υποψήφιους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό είναι η γερμανική εταιρεία Veridos, η γαλλική Gemalto του ομίλου Thales, η επίσης γαλλική Idemia, η βελγική Pitkit Zetes Smartech και η ιαπωνική Toppan Printing, η οποία τυπώνει τα ελληνικά διαβατήρια, ύστερα από σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι νέες ταυτότητες - κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών.
Οι ψηφιακές ταυτότητες θα αποτελέσουν για τους Έλληνες το «κλειδί» των συναλλαγών από απόσταση με το ελληνικό Δημόσιο, εκτός από έγγραφο ταυτοποίησης του προσώπου. Να σημειωθεί βέβαια ότι η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη λάβει παράταση δύο μηνών, καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, εγχώριες και ξένες, βρίσκονταν υπό το καθεστώς lockdown λόγω του κορονοϊού.
«Αλμυρό» το λογισμικό για τις ταυτότητες
Οι υποψήφιοι, ωστόσο, έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους για τα ποσά που ζητούν οι προμηθεύτριες εταιρείες (Microsoft, Oracle και IBM) για τις άδειες λογισμικού.
Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι οι προμηθεύτριες αξιώνουν μεγάλα ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος 15 ετών, με την υπέρμετρη αυτή χρέωση να αποτελεί… τροχοπέδη για την πορεία του διαγωνισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr