Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει θέσει το θέμα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο φυσικά και σε εθνικό. Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg μάλιστα έκανε λόγο για έτοιμο σχέδιο από τη μεριά της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank στην Ελλάδα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν αυτή την επιλογή (τουλάχιστον για την ώρα).
Στην Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής που κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή τη Δευτέρα, επαναφέρει πάντως το θέμα.
Σημειώνει ως επιτακτική την ανάγκη να υιοθετηθούν κι άλλες συστημικές λύσεις, πλην του σχεδίου «Ηρακλής», όπως η σύσταση μιας bad bank αλλά και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου (αναμένεται τον Ιούλιο), για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Των υπαρχόντων, αλλά και αυτών που θα δημιουργηθούν με αφορμή τον κορονοϊό.
Υπογραμμίζει ακόμα πως δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας και της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στα τέλη του 2020 ή κατά τη διάρκεια του 2021, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν συστημικές λύσεις που θα δρουν συμπληρωματικά προς το σχέδιο Ηρακλής. «Μια τέτοια λύση είναι η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), η οποία θα αναλάβει τη διάθεση ενός ικανού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με τον διοικητή, «θα ήταν επιθυμητό να συνοδευθεί η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος με την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα σχήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, η κυβέρνηση για την ώρα δεν θεωρεί ότι τα παραπάνω είναι απαραίτητα, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας σίγουρα θα αυξήσει την πίεση. Και φυσικά μένει να δούμε τι θέση θα πάρει η ΕΚΤ, που για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θεωρεί πως πρέπει να δημιουργηθούν bad bank.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr