Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της μείωσης θα αποφασισθεί μετά τον έλεγχο των δηλώσεων ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις μέχρι και τον Ιούνιο, οπότε και ολοκληρώνεται το άνοιγμα της οικονομίας. Στη συνέχεια, όπως έχει ήδη πει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τον Ιούλιο θα αποφασιστεί το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Παράλληλα εξετάζεται και το φορολογικό αποτύπωμα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ.
Ήδη η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ζητήσει η μείωση να είναι στο 50% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια μείωσης που κυμαίνεται από το 50%-70%.
Στα βασικά σημεία του μέτρου θα εντάσσεται ένας οριζόντιος χαρακτήρας για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες οι οποίες απειλούνται με ζημιές, ανεξάρτητα από το εάν περιλαμβάνονταν ή όχι στις λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και έκαναν χρήση των μέτρων ενίσχυσης από το κράτος. Δηλαδή δε θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων/ Επίσης, η «περίμετρος» εκτιμάται ότι θα περιλάβει περίπου 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Σημειώνεται ότι ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι. Εξαιρετικά για όσους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά η προκαταβολή ισούται με το 50%. Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές ενώ όποιος υποβάλει δήλωση για πρώτη φορά, το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr