Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευελπιστούμε σήμερα να ανοίξει μία πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις, οι οποίες δυνητικά θα ωφεληθούν και εκτιμούμε ότι είναι 90.000, θα βάλουν τικ σε ένα κουτάκι ώστε να πουν ότι αποδέχονται τους όρους του δανείου με πολύ ευνοϊκούς όρους έτσι ώστε από τη Δευτέρα να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων».
Εξήγησε δε πως το ποσό ξεκινά από 2.000 ευρώ για επιχείρηση που δεν έχει εργαζόμενους και κλιμακώνεται στα 4.000 ευρώ, 8.000 και κ.ο.κ.
Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα (+1 δισ.) που θα καλύψει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις που ήταν ζημιογόνες τον Απρίλιο. Πάντως, για τον 1ο κύκλο, η προθεσμία αυτού του Σαββατοκύριακου δεν είναι αποκλειστική. Όσοι δεν προλάβουν θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση και τις επόμενες ημέρες και έως τις 15 Μαΐου όπως ορίζει η ΚΥΑ.
Αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το οποίο έχουν γίνει αιτήσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ, ο υπουργός σημείωσε πως έχει ήδη έχει ξεκινήσει η εκταμίευση, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο σχέδιο εγγυήσεων που έρχεται, το οποίο με τη μόχλευση θα φτάσει στα 7 δισ. ευρώ. Αν αθροιστούν αυτά η ενίσχυση των επιχειρήσεων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον τρέχουν οι δράσεις για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης που θα ενισχυθούν και από το SURE.
Το εργαλείο SURE για τη στήριξη της απασχόλησης
Οι λεπτομέρειες για το SURE (το εργαλείο για τη στήριξη της απασχόλησης) θα αποκρυσταλλωθούν, όπως είπε, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε 1,5 δισ. ευρώ, τόνισε. Θέλουμε να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο, σημείωσε.
Εκκρεμεί επίσης η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Τα δύο από τα τρία εργαλεία δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να είναι ολοκληρωθούν και να είναι διαθέσιμα από 1η Ιουνίου», ανέφερε.
Για τα κόκκινα και τα πράσινα δάνεια
Όπως ανέφερε ο υπουργός, θα γίνει ένα πρόγραμμα γέφυρα παίρνοντας το κράτος κομμάτι από τις μηνιαίες δόσεις των δανείων και κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες θα είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την υγειονομική κρίση, το κράτος, για τρεις μήνες, θα τους επιδοτήσει το πολύ υψηλότερο ποσοστό της δόσεως τους, στη συνέχεια αυτό το ποσό θα γίνει μικρότερο για ίσως ακόμα ένα τρίμηνο και συνολικά για 9 μήνες το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος από τις δόσεις που θα πλήρωνε ο πολίτης.
Μέτρα για εστίαση και τουρισμό
Μέτρα στήριξης ήδη υπάρχουν όπως για παράδειγμα η μείωση του ενοικίου και για κατά τον μήνα Μάιο και η αποζημίωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, ειδικά ο εποχιακός τουρισμός ή οι μεταφορές είναι κλάδοι που υπάρχουν ιδιαιτερότητες, συζητάμε με τους κλάδους, υπάρχουν σχέδια και τον κατάλληλο χρόνο θα τα ανακοινώσουμε και χρειάζονται επιπλέον πρωτοβουλίες και δράσεις σε κλαδικό επίπεδο. Για τη μείωση προκαταβολής φόρου είπε ότι όταν οριστικοποιηθεί κάτι «θα το ανακοινώσουμε».
Μέτρα στήριξης για ιδιοκτήτες ακινήτων εντός Μαΐου
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέφερε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στον Μάιο θα υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά θα επιμερίζει το κόστος της κρίσεως, ελαφρύνοντας από το υπάρχον κόστος (ένα μέρος του κόστους) τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αρκεί αυτοί οι ιδιοκτήτες να αποδείξουν ότι όντως υπήρξε μείωση του ενοικίου κατά 40%». Ερωτηθείς για το αν θα συμπεριληφθεί μέριμνα για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεταξύ αυτών των μέτρων, πάντως, απέφυγε να απαντήσει και επανέλαβε ότι μέσα στον Μάιο θα υπάρξουν αποφάσεις..
Για τη συμφωνία του Eurogroup
«Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup και τον μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες άμεσα ή έμμεσα με την υγειονομική κρίση, με χαμηλό κόστος δανεισμού (λίγο πάνω από το 0%), με υποβολή αίτησης μέχρι το τέλος του 2022. Ξεκαθάρισε δε ότι η εκταμίευση των πόρων θα υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, αλλά χωρίς επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για φορολογούμενους και ασφαλισμένους.
Επίσης εξήγησε πως «δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη μία χώρα θα κάνει χρήση αυτού του εργαλείου». Ανέφερε πως «στο βασικό σενάριο το οποίο έχουμε τρέξει δεν προκύπτει η ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε αυτόν τον μηχανισμό, ούτε να αξιοποιήσει τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι κλειδωμένα στον ESM».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr