Οι υπουργοί συμφώνησαν στην τηλεδιάσκεψη να προσφερθεί μια γραμμή χρηματοδότησης, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν οι χώρες που επιθυμούν, για να χρηματοδοτήσουν δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας.
Το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει ακόμη να υπογραφεί από πολλά εθνικά κοινοβούλια, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή έως την 1η Ιουνίου.
Τα δάνεια θα προσφερθούν από τον ESΜ χωρίς όρους, εφόσον προορίζονται για υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό και θα έχουν ωρίμανση 10 ετών. Το ύψος του μπορεί να φτάνει έως και το 2% του ΑΕΠ της χώρας που ζητά το δάνειο.
Τα αιτήματα για χρηματοδότηση από το ταμείο του ESM που ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ, μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με τη συμφωνία των υπουργών, η αρχική περίοδος διαθεσιμότητας για κάθε πιστωτική διευκόλυνση θα είναι 12 μήνες, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί δύο φορές για 6 μήνες.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε μετά την τηλεδιάσκεψη πως το επιτόκιο των δανείων θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν. Ορίστηκαν επίσης και οι προμήθειες. Πέραν από το επιτόκιο του ESM υπάρχει περιθώριο 10 μονάδων βάσης ετησίως. Η προκαταβολική προμήθεια θα είναι 25 μονάδες βάσης και η ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδες βάσης.
{https://twitter.com/ESM_Press/status/1258798206705717248}
Αυτά τα δάνεια ποιος θα τα πάρει;
Ο τίτλος είναι λοιπόν ότι "ο ESM χρηματοδοτεί την υγεία χωρίς όρους", αλλά το ερώτημα είναι "ποιος θα πάρει τα δάνεια".
Αναλυτές εκτιμούν η Ιταλία που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα θα απευθυνθεί στο ταμείο και θα δανειστεί χρήματα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι σκληροί όροι των μνημονίων. Η Ισπανία θα μπορούσε επίσης να το πράξει, αν και για την ώρα η κυβέρνηση Σάντσες δηλώνει πως θα αρκεστεί στα χρήματα από τις αγορές και φυσικά από τα κονδύλια που θα φέρει το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Κομισιόν.
Όσο για την Ελλάδα -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- δεν σκοπεύει να απευθυνθεί στον ESM. Ωστόσο, εφόσον τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα έως το 2022, χρόνος... υπάρχει.
Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως οι περισσότερες χώρες, πλην της Ιταλίας, θα περιμένουν να δουν τι θα φέρει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Κομισιόν, ώστε να αντλήσουν εκεί χρήματα, ελπίζοντας σε επιδοτήσεις και όχι σε δάνεια. Ωστόσο, το Ταμείο Ανασυγκρότησης βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία.
Η συμφωνία για τα δάνεια του ESΜ ήταν το εύκολο κομμάτι. Η Ευρώπη έχει τώρα προστά της την πρόκληση της δημιουργίας του Ταμείου Ανασυγκρότησης, που όπως τόνισε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, θα κρίνει και το μέλλον της ΕΕ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος