Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν τράπεζες και θεσμοί παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία σε εκκρεμότητα βρίσκονται 98.000 υποθέσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν διπλές αιτήσεις. Έτσι, ο αριθμός που αφορά ακίνητα υπολογίζεται κοντά στις 60.000 υποθέσεις.
Οι τράπεζες πρότειναν στις εκκρεμείς υποθέσεις να καταργηθούν οι δικάσιμοι και να καθιερωθεί η γραπτή διαδικασία με επιπλέον βελτιώσεις, μια πρόταση στην οποία η ανταπόκριση των θεσμών ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θετική.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στόχος είναι η ενιαία ρύθμιση στο ιδιωτικό χρέος, μέσω μιας δεύτερης ευκαιρίας για εξυγίανση ή πτώχευση, αφήνοντας, παράλληλα, στην απ’ έξω τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2020, οπότε και λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος 4605/2019. Προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στις τράπεζες η πορεία λειτουργίας της πλατφόρμας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί υπολογίζονται ότι αφορούν ακίνητα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, με την αρχική εκτίμηση να έκανε λόγο για ακίνητα αξίας 7 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι κατά την 28η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 10 Ιανουαρίου 2020:
- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες.
- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689 χρήστες.
- Έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
- Έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
- Έχουν ήδη αποδεχθεί 172 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
- Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr