Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Μαρίνος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι "η Κύπρος κατάφερε αρκετά γρήγορα να επανέλθει από την κρίση σε ρυθμό ανάπτυξης" και αυτό - όπως είπε - "οφείλεται σε διάφορους παράγοντες", ένας εκ των οποίων είναι το μικρό μέγεθος της οικονομίας, το οποίο την καθιστά ευέλικτη.
"Σήμερα η Κύπρος έχει ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 3%, ελπίζω στη διατήρηση αυτού του αρκετά καλού ρυθμού, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη οικονομική κρίση καθώς συνηθίζουμε να ξεχνάμε ότι πάντοτε επιστρέφουν οι κρίσεις στη διεθνή οικονομία", ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ,ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αναμένεται η πολιτική απόφαση του (αρμόδιου) υπουργού, ο οποίος έχει στα χέρια του τον σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση. Διατύπωσε δε, την εκτίμηση ότι η ιδιωτικοποίηση "θα βοηθήσει τη χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου να αναπτυχθεί".
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσα από το χρηματιστήριο "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου έχουν ένα εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης" και ότι το ΧΑΚ κατάφερε να ανακάμψει μετά την κρίση με "εργαλεία", όπως η δημιουργία της Νέας Αγοράς και η ανάληψη της δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων . Ο κ Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2019, το ΧΑΚ διοργανώνει ένα road show είκοσι μεγάλων Κυπριακών εταιρειών στην Αθήνα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου επισήμανε ότι η κεφαλαιαγορά αποτελεί μοχλό εναλλακτικής χρηματοδότησης και παρουσίασε το πλαίσιο αλλαγών και ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε στάδιο προετοιμασίας για να καταστεί περισσότερο ελκυστική η κεφαλαιαγορά για επενδύσεις. Σ αυτό το πλαίσιο και με έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ.Λαζαράκου, "προετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει και θα ενισχύσει τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών. "Προσπαθούμε" είπε η κ Λαζαράκου "να φέρουμε μια νέα μορφή funds στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ειδικού τύπου funds και συζητάμε και για άλλους τύπους».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ , Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε στα βήματα αξιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς από την επιχειρηματικότητα, ενώ ο πρόεδρος της ένωσης θεσμικών επενδυτών Κίμων Βολίκας σημείωσε ότι "το πρόβλημα που έχει η κεφαλαιαγορά είναι ότι της λείπει η πρώτη ύλη, η αποταμίευση και κυρίως τα pension funds".
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθηγητής Νίκος Βέττας αναφέρθηκε στη μελέτη "ενίσχυσης της αποταμίευσης και ανάπτυξης με μοχλό την κεφαλαιαγορά" η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της αποταμίευσης με μοχλούς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, "η συζήτηση για τις επενδύσεις πρέπει να είναι και συζήτηση για κινητοποίηση της εγχώριας αποταμίευσης".
Η μελέτη εστιάζει στο αποταμιευτικό και επενδυτικό "κενό" που καταγράφηκε πρόσφατα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης, αναδεικνύει τη σημασία για τόνωση των εγχώριων επενδύσεων μέσα από πρωτοβουλίες που στοχεύουν την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr