Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως θα διασφαλιστεί ότι θα εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ αναγνώρισε ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι «μεγάλη πρόκληση». «Γνωρίζουμε ότι έχουμε να διαχειριστούμε μια πραγματική κατάσταση, η οποία επηρεάζει ποιοτικά τη ζωή των πολιτών. Είμαστε όμως εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, με αποτελεσματικότητα και ρεαλισμό. Χωρίς αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμούς» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως ήδη έγιναν βελτιώσεις στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση εισηγείται στη Βουλή νέες βελτιώσεις, που όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι το αποτέλεσμα όσων κατέθεσαν πολίτες, χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και είναι οι ακόλουθες:
1. Επιτρέπεται πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη, δηλαδή όσους έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους, όπως π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, τελωνειακοί, ιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ.
2. Σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένας ιδιοκτήτης μπορεί προστατευτεί ολόκληρη η κατοικία με αίτηση μόνο του ενός (π.χ. σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης είναι στο εξωτερικό).
3. Διευκολύνεται η υποβολή αίτησης από ζευγάρια που είναι σε διάσταση
4. Διευκολύνεται το πλαίσιο σε περίπτωση που είναι πάνω από ένας εμπλεκόμενος σε ένα δάνειο και έτσι διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων.
5. Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας. Αυτό αφορά μεγάλης ηλικίας άτομα, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν αξιοποιήσουν ρύθμιση σε βάθος 20ετία.
6. Δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων να ρυθμίζουν τις οφειλές τους μέχρι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας . Ομοίως μπορούν να ρυθμίσουν και τα δάνεια που αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείας απόκτησης η διαχείρισης απαιτήσεων (funds και servicers)
7. Αν χρειαστεί κάποια αίτηση να υποβληθεί ξανά λόγω σφαλμάτων διατηρείται η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι να γίνει εκ νέου η υποβολή
8. Αν οι πολίτες αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την πορεία της αίτησης μπορούν να το πράξουν με χρηματοδότησης της αμοιβής του δικηγόρου από τράπεζα
9. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο πολίτης μπορεί υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο για άλλες οφειλές (ληξιπρόθεσμα στο δημόσια και στα ασφαλιστικά κ.α.).
Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως «δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτές τις νέες προβλέψεις του σχεδίου νόμου. Προωθήσαμε σήμερα κοινή υπουργική απόφαση, που αποσκοπεί στην κατάργηση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες. Πλέον η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού. Καμία γραφειοκρατία και καμία διοικητική διαδικασία για τον πολίτη. Και πρωτίστως κανένα πρόσθετο έξοδο για τη συμμετοχή του πολίτη στην διαδικασία του νόμου».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι με διάταξη τροπολογίας κατατέθηκε στη Βουλή, καταργείται το όριο των 58 εκατ. ευρώ που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο του 2017. «Με την κατάργηση του ανωτάτου ορίου της συνολικής δαπάνης, υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για την αυξημένη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, καθώς το ποσό που θα δαπανηθεί εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για την υποδοχή των αιτήσεων των δικαιούχων τις επόμενες ημέρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr