Ένα 48ωρο πριν από την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες, το EWG σε συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, έστειλε μήνυμα στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις πλευρές για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Το ενδιαφέρον είναι ότι το EWG φαίνεται να προωθεί λύση μετάθεσης εκκρεμοτήτων σε που αυτές δε σχετίζονται με πολιτική αντίδραση της Αθήνας. Π.χ. ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις θέλουν χρόνο ωρίμανσης, οπότε μπορούν να μετατεθούν ως προαπαιτούμενα σε δεύτερη φάση, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν. Πάντως εξετάζεται το EWG να κάνει μια πρώτη επεξεργασία των κειμένων της τεχνικής συμφωνίας-SLA σε έκτακτη συνεδρίαση, λίγο πριν από τη Σύνοδο της 24ης Μαΐου ώστε εκεί να μπει και η πολιτική σφραγίδα. Χθες πάντως μιλώντας στη FAZ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εμπροσθοβαρές και οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν στην αρχή. Τώρα το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση και βελτίωση μεταρρυθμιστικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει και όχι θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα».
Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει να κλείσει η συζήτηση για τα 88 περίπου εναπομείνοντα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε στη σύνοδο της ευρωζώνης στις 24 Μαϊου να εγκριθεί το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας και στην κρίσιμη σύνοδο της 21ης Ιουνίου να υπάρχει το περίγραμμα της συμφωνίας – πακέτο.
Εκεί, το θέμα του χρέους αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το μεγάλο «αγκάθι» κι εκεί όπου ξεδιπλώνεται το μεγάλο γεωπολιτικό πόκερ. Η Γερμανία, που είναι αυτή που «πληρώνει» μέσω ESM, έχει ορθώσει «τείχος» για να βάλει «στοπ» σε αυτόματες διαδικασίες που δίνει μεγάλα περιθώρια αυτονομίας στην Αθήνα αλλά και ρόλο σε άλλους φορείς όπως το ΔΝΤ. Με συμμάχους από το βορρά τις Ολλανδία, Φιλανδία και Αυστρία, θέλει να συνδέσει τα όποια βήματα ελάφρυνσης με μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις. Κύριο επιχείρημά της, είναι το γεγονός ότι οι «αυτόματες» διαδικασίες μπορεί να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και να οδηγήσουν εκ νέου στον εκτροχιασμό της Ελλάδας. Κάτι που η ιστορία δείχνει ότι μπορεί να γίνει, έστω κι αν πίσω από μια τέτοια επιχειρηματολογία κρύβεται η πρόθεση για εμπέδωση ισχυρού γεωπολιτικού ρόλου στην περιοχή μέσω της Αθήνας.
Από την πλευρά του το Ταμείο και ο αμερικάνικος παράγων, επιδιώκουν την αυτοματοποίηση της διαδικασίας του χρέους ώστε η χώρα να ξεφύγει από τη μέγκενη και να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές. Διαφορετικά αφήνει ανοικτό το τι θα πράξει. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν ζήτησε από την Ευρωζώνη να ληφθούν αποφάσεις έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα.
Τέλος, χθες το EWG επιβεβαίωσε ότι η εκταμίευση ενός ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει μείνει από την τρίτη αξιολόγηση συνδέεται με προϋποθέσεις (απόδειξη ότι μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας κλπ) για να εκταμιευτεί.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM το Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών. Ωστόσο έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr