Αυτή τη φορά, υπάρχει αισιοδοξία από όλες τις πλευρές, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το πότε θα έχουμε το οριστικό deal.
Στην εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον δεν μοιάζει να λήφθηκε κάποια οριστική απόφαση κι έτσι το… παζάρι συνεχίζεται, παρότι τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί.
Χρέος και πλεονάσματα, όμως, φέρνουν διαφωνίες εντός των θεσμών και θα ήταν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο να εκτιμήσει κανείς το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.
Αυτό που είναι, όμως, δεδομένο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που πιέζουν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά και αφορούν την ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ, που από την έναρξη της διαπραγμάτευσης είχε καθοριστεί ως ένας πολύ σημαντικός στόχος.
Τα κρίσιμα deadlines
Στην παρούσα φάση το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει συνολική συμφωνία (με ΔΝΤ και χρέος) στο Eurogroup που θα γίνει στις 22 Μαΐου.
Αν αυτό συμβεί, τότε το Συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο θα γίνει στo Ταλίν στις 8 Ιουνίου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει ακόμη και μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα τον Ιούλιο.
Αν όμως χαθεί και το Eurogroup της 22ης Μαϊου, τότε η επόμενη ευκαιρία για ένταξη στο QE είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη στις 7 Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το σενάριο, πάντως, η Ελλάδα θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και παράλληλα υπάρχει περίπτωση να υπάρξει απόφαση μείωσης του QE από την ΕΚΤ και φυσικά το όφελος για τη χώρα μας θα είναι πολύ μικρότερο από αυτά που θα μπορούσε να έχει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα τελευταία δύο χρόνια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr