Αρχικά, η είδηση και μόνο θυμίζει τη δημιουργία του Brussels Group επί υπουργίας ακόμα Βαρουφάκη, για να μην έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα και χαλάει την εικόνα της κυβέρνησης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν και πάλι πως η πρόταση για συνομιλίες στις Βρυξέλλες έγινε από την ελληνική πλευρά, με τη δικαιολογία πως έτσι οι συνομιλίες θα γίνουν σε υψηλότερο επίπεδο απ` ό,τι στην Αθήνα.
Παράλληλα, υπάρχει και η θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά το Eurogroup, σε ερώτηση δημοσιογράφων, επί της ουσίας απάντησε πως δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να ταξιδέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, καθώς έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία που ήθελαν για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από τις Βρυξέλλες.
«Ο βασικός λόγος που οι αποστολές (σ.σ. των Θεσμών) πηγαίνουν στις πρωτεύουσες των χωρών είναι για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να μιλήσουν με κόσμο. Αυτή η δουλειά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει. Πλέον, οι βασικές επιλογές στα μεγάλα ζητήματα δεν απαιτούν στοιχεία και τεχνικές αναλύσεις, αλλά διαπραγματεύσεις και αυτό θα γίνει εδώ, στις Βρυξέλλες, τις επόμενες ημέρες και στο κατάλληλο επίπεδο», είπε συγκεκριμένα.
Παράλληλα, υποβάθμισε και την εξήγηση της ελληνικής κυβέρνησης που θεωρεί πως η διαπραγμάτευση θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν θα εμπλακεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και πως αυτές θα γίνουν ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική πλευρά, όπως και στην Αθήνα, με άμεσα εμπλεκόμενους πάντως τους Έλληνες υπουργούς.
Ίσως λοιπόν η καλύτερη εξήγηση είναι η… ησυχία των Βρυξελλών, αλλά και η δυσπιστία των θεσμών, που μπορεί, από τη μία πλευρά, να μη θέλησαν να βάλουν «πάγο» στις διαπραγματεύσεις, αλλά από την άλλη δεν πείστηκαν πως υπάρχουν και αρκετά ώριμες συνθήκες ώστε να ταξιδέψουν ξανά στη χώρα μας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr