Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μπορεί να συνεδριάζει στις 10:30 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο για το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ωστόσο η σύγκλησή του αποτελεί ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό «να στείλει τα μηνύματά του για την αξιολόγηση», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων καταγράφεται σύγκλιση στο θέμα του αμολόγητου αλλά έντονες διαφορές σε όλα τα άλλα. Το ΔΝΤ εμμένει στην απαίτηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ, (περικοπές συντάξεων και αλλαγή μίγματος στις κλίμακες φόρου) αλλά και στη σκληρή γραμμή στα εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις.
Μέχρι την Πέμπτη οπότε συνεδριάζει το EWG αναμένεται να γίνει μια προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο να καταγραφεί πρόοδος. Πάντως είναι δύσκολο να υπάρξει σημαντική εξέλιξη άμεσα. Βέβαια η τεχνική συμφωνία είναι απαραίτητη ώστε να «ξεκλιεδώσουν» μετά οι για να έρθουν οι διατάξεις με τα αντίμετρα που θα κλειδώσουν σε επίπεδο Eurogroup. Ουσιαστικά σε πολιτικό επίπεδο θα αποφασιστεί η υποχώρηση από την Αθήνα αλλά και το όποιο αντίδωρο κύρια από την πλευρά του Βερολίνου.
«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν το χάραμα» έλεγε με νόημα στο Reporter.gr κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στο ότι καταγράφονται μεγάλες διαφωνίες. Ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό. Είναι προφανές ότι όλα είναι ανοικτά και θα κλείσουν με τις απαραίτητες υποχωρήσεις κύρια από την Ελληνική πλευρά που είναι και η πιο αδύναμη. Απαιτείται συνεπώς πολιτική διαπραγμάτευση κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες κύριες για τα «γλυκανιτκά» που θα λάβει η Ελληνική πλευρά.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα αντίμετρα να ενισχύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα πληγούν από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ενώ ως «αναπτυξιακό μέτρο» βάζει στο τραπέζι και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αντί για τη μείωση φόρων των επιχειρήσεων.
Στο φόντο αυτό ενδιαφέρον έχει και το αν το Ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στην τετραμερή συνάντηση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για το μέλλον της ΕΕ στις Βερσαλλίες. Πάντως εν τω μεταξύ η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα. Από τα μέτρα στην ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας τέτοιας προσπάθειας.
Γι΄αυτό για το κυρίως θέμα του υπουργικού συμβουλίου, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει εκπονηθεί μελέτη 30 σελίδων για το πρόγραμμα "Growth Strategy", η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, προ δύο εβδομάδων περίπου.
Μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι η ώθηση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων στον αγροτικό τομέα και η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας. Κεντρικό ρόλο στην εθνική αυτή προσπάθεια παίζει επίσης η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.
Στόχος είναι μέσα από το εθνικό σχέδιο να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος του 2020. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια -και αυτή θα είναι μια άλλη διάσταση της δίκαιης ανάπτυξης.