Ουσιαστικά συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία αναζήτησης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο θα κρίνει την έκταση και ένταση μέτρων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κάποια θέματα ενώ για κάποια άλλα ζητήθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις.
Η διαπραγμάτευση για τα αντίμετρα αναμένεται να είναι δύσκολη, δεδομένου ότι οι θεσμοί έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις.
Οι δανειστές φαίνεται πως προτείνουν ως κύριο αντίμετρο την μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, ενώ η ελληνική πλευρά την μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε για ώρα το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού από το 2018 και μετά. Σημείο αφετηρίας, όπως έγινε από χθες γνωστό, είναι η απαίτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, κάτι που- όπως τόνισε η ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών- είναι απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην ουσία διεξάγεται μια συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, για να ενσωματώσει το Ταμείο τα νέα δεδομένα, δηλαδή το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, στις προβλέψεις του. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αφορούσε τα στοιχεία έως και τον Νοέμβριο. Άρα, πρόκειται για μία δύσκολη τεχνικά δουλειά, για την ενσωμάτωση των καινούριων δεδομένων και πριν από την Παρασκευή δεν αναμένεται να υπάρξει απτό αποτέλεσμα από αυτή τη διαδικασία.
Να υπενθυμίσουμε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να είναι στην ατζέντα. Βασικά ζητήματα παραμένουν η εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων- κάτι που δεν θέλουν οι δανειστές- και το όριο για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, το οποίο θεωρούν πολύ χαμηλό (20.000 ευρώ). Επιπλέον, θα γίνει συζήτηση για τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης.
Στην πρώτη ευρεία συνάντηση με τους θεσμούς πήραν μέρος, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr