Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν στη χώρα για μια εβδομάδα. Κατά τις διαπραγματεύσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ απώτερος σκοπός είναι η επίτευξη απόφασης αυτόν ή τον άλλο μήνα.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε με επιδοκιμαστικά σχόλια για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα». Στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διασφάλιση της συνέχισης της προόδου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα, κατέληξε.
Σήμερα Τρίτη, πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, το πρόγραμμα των επαφών και των συζητήσεων είναι το ακόλουθο:
-Στις 10:30 π.μ. θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει επέλθει στη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που φέρει την ονομασία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.»
-Στις 12:00 το μεσημέρι θα συζητηθούν τα θέματα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας.
-Στις 19:00 έχει προγραμματιστεί επισκόπηση όλων των θεμάτων της αξιολόγησης και στις 20:30 θα συζητηθούν εκτενέστερα οι εκκρεμότητες στα δημοσιονομικά.
Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέλουν να τελειώνουν με την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, για αυτό και το σχετικά «σφικτό» χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την παραμονή των θεσμών στην Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, θεωρεί εφικτή την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αρκεί οι δύο πλευρές, όπως είπε, να δώσουν μια ώθηση στις συζητήσεις.
Σε συνέντευξή του στην «El País» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «εργαζόμαστε σκληρά να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά στην Ευρώπη νομίζουμε πως περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το Μνημόνιο έχει ολοκληρωθεί».
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, που είναι και η ουσία των διαπραγματεύσεων, από τις Βρυξέλλες τονίζουν πως το συνολικό ποσό των μέτρων που θα ληφθούν θα καθοριστεί στην Αθήνα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία. Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ ζητάει μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ο διεθνής οργανισμός μπορεί να αναθεωρήσει τις απαιτήσεις προς τα κάτω, έστω και ελαφρώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr