Με ένα στόμα, μια φωνή, πλέον κορυφαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των θεσμών διαμηνύουν στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το αργότερο εντός του Μαρτίου, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, τότε η θέση της Ελλάδας θα είναι σαφώς χειρότερη.
Η ατάκα κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου την Πέμπτη είναι χαρακτηριστική: "Η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη", είπε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα.
Το ίδιο, με λιγότερο γλαφυρό τρόπο είπε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα και ο Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, που προτρέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον «συμβιβασμό».
Η επίσημη γραμμή του Μαξίμου, πάντως, παραμένει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να πει «ναι» σε επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το είπε ο Τσίπρας στον Μοσκοβισί, το επανέλαβε και στο briefing των συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Το «να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς επιπλέον μέτρα λιτότητας», ερμηνεύεται από τους περισσότερους ως μία προδιάθεση της κυβέρνησης να «αμπαλάρει» τη συμφωνία με τέτοιο τρόπο, ώστε και να ικανοποιήσει τους δανειστές, αλλά παράλληλα να μπορέσει να την περάσει, τόσο στην κοινωνία, όσο και στους βουλευτές, που θα κληθούν να την ψηφίσουν.
Για το λόγο αυτό, στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης αναζητούνται τα αντίμετρα, που θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιπαραβάλει με τις υποχωρήσεις που θα αναγκαστεί να κάνει.
Με δηλώσεις στο Real FM η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε επί της ουσίας, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια συζήτηση για φορολογικά μέτρα αλλά και αντίμετρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Διευκρινίζοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολογήτου από το 2019 και όχι νωρίτερα, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το συζητά ως ενδεχόμενο.
«Αν μειώσουμε για παράδειγμα τους φορολογικούς συντελεστές ή πάρουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δούμε» , διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος δεν οριστικοποιηθεί τίποτα. «Σίγουρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και κάποιων ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να βοηθηθεί και η επιχειρηματικότητα», ανέφερε η κα. Παπανάτσιου.
Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται είτε δημόσια, είτε off the record, πρόθυμη να υπερψηφίσει την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή.
Πάντως, αυτή σίγουρα δεν θα έρθει στο Eurogroup της Δευτέρας. Είναι ξεκάθαρο πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να υπάρξει συμφωνία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ώστε στις αρχές του Μαρτίου να κλείσει το deal.
Εκτός φυσικά, αν το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει το δρόμο του… κρασιού που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και καλύτερο, παρά τις προειδοποιήσεις των δανειστών. Γιατί υπάρχει κι αυτή η θεώρηση των πραγμάτων από μερίδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμά, δηλαδή πως υπό την πίεση των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, οι δανειστές θα αναγκαστούν σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις που τελικά θα οδηγήσουν σε μία καλύτερη συμφωνία…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr