Όπως είπε, το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, το άλλο 1/3 των προαπαιτούμενων είναι σε εξέλιξη και "αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες" και το υπόλοιπο 1/3 "μπορεί να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία".
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα του Bloomberg ο υπ. Οικονομικών έχει ήδη δεσμευθεί – μέσω συνοδευτικού εγγράφου της επιστολής Τσακαλώτου της προηγούμενης εβδομάδας- να παρουσιάσει νέα μέτρα 550 εκατ ευρώ για το 2018 που εν μέρει μόνο καλύπτουν το δημοσιονομικό "κενό" των 700 εκατ ευρώ που εκτιμούν οι θεσμοί ότι υπάρχει.
Ουσιαστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 να φτάνει σχεδόν στο 2,5% του ΑΕΠ με πολλαπλάσια υπέρβαση στόχου που ήταν στο 0,5%, αναμένεται να περιγράψει ακριβώς τα μέτρα για μετά το 2018, ακόμα και με αναθέωρηση συντάξεων (που ήδη γίνεται βουβά όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά συνταξιούχων) και να προαναγγείλει:
- «κούρεμα» στο αφορολόγητο καθώς με τους υπολογισμούς των ξένων τεχνοκρατών, για κάθε 300 ευρώ «κούρεμα» στην έκπτωση φόρου ο Κρατικός Προϋπολογισμός κερδίζει περίπου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. Ευρώ,
- «πάγωμα» στις αλλαγές στα εργασιακά για την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
- αποδοχή αύξησης του ορίου ομαδικών απολύσεων,
- ώθηση σε σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με επαναφορά σχεδίου για συρρίκνωση της ΔΕΗ (που είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τη Γερμανία).
Ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας θα γίνει μεγάλο «παζάρι» καθώς ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός λόγω εγγύτητας με τις ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ εμποδίζει άλλους παίκτες να μπουν στο «παιχνίδι».
Με αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικά προσφέρει στο Βερολίνο άλλοθι να δώσει το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με παρουσία μεν του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου αλλά χωρίς τη χρηματοδότησή του.
Είναι ενδεικτικό ότι σε δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίστηκε ότι μια νέα δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να ξεμπλοκαριστεί μόλις το ΔΝΤ αποφασίσει να λάβει βέρος στο πρόγραμμα.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 6 Φεβρουαρίου για να συζητήσει το θέμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να προσφέρει χρηματοδότηση, αλλά είναι αναγκαία η τεχνογνωσία του.
Με αυτόν τον τρόπο όπως έγινε και στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι που είναι πιο ευέλικτοι θα βρουν τις λαβές να άρουν τις αντιρρήσεις ενώ το Ταμείο θα βρει τη φόρμουλα να παραμείνει απουσιάζοντας από τις γραμμές ρευστότητας.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα μιας ή δύο ημερών, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η αποστολή στην Αθήνα του κειμένου επί του οποίου η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί, προκειμένου να επιστρέψει το Κουαρτέτο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr