Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Financial Times ο Ανδρέας Γεωργίου που παραπέμπεται ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, διαμηνύει ότι η παραπομπή του συνιστά λόγο ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Αισθάνομαι ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου όλα είναι ανάποδα. Διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστες στατιστικές οι οποίες έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς θεσμούς, ενώ αυτοί που ήσαν αντίθετοι και ήταν υπεύθυνοι για ψεύτικα στοιχεία στο παρελθόν την γλυτώνουν» δηλώνει ο Γεωργίου σε τηλεφωνική συνέντευξη με την εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ όπου ζει μετά την αποχώρησή του από την ΕΛΣΤΑΤ.
«Αν οι αξιωματούχοι της Ελλάδα δεν μπορούν να έχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία χωρίς τον φόβο ότι θα σύρονται για χρόνια στα δικαστήρια, τότε η ηθική ακεραιότητα της .Ε.Ε και του οικονομικού συστήματός της, θα έχει υπονομευτεί σοβαρά.» δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και προειδοποιεί ότι αν το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και εξηγεί:
«Αν ο υπολογισμός του κυβερνητικού χρέους κριθεί από τα δικαστήρια ότι ήταν λανθασμένος, μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους; Δεν έχει λογική. Είναι φρόνιμο να διευθετηθεί όλο αυτό».
Εχοντας επιστρέψει στις ΗΠΑ όταν η πενταετής θητεία του ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, ο κ. Γεωργίου είναι αντιμέτωπος πλέον με μια μακρόχρονη διαμάχη για να καθαρίσει το όνομά του. Ωστόσο, παρά τα προβλήματά του στην ΕΛΣΤΑΤ, δηλώνει ακόμη χαρούμενος που επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ξανά το ίδιο ακριβώς», σημειώνει.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει μια «διάχυτη» ελληνική πολιτική πρακτική να παραποιούνται τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία για πολιτικό όφελος. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Τσίπρα αντιτάχθηκε στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ως μέρος μιας εκστρατείας για να κερδίσουν παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Τέλος, οι FT υπενθυμίζουν πως ο υπουργός και στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα τη διερεύνηση σε βάθος του «πώς και αν τα ελλείμματα φούσκωσαν ώστε να εξυπηρετήσουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις δέσμευσης της Ελλάδας σε ένα μνημόνιο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr