Ειδικότερα, στη χώρα μας, τα επιχειρηματικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 29%, όταν η γειτονική Κύπρος εφαρμόζει φορολογικό συντελεστή 12,5%. Μάλιστα την τελευταία πενταετία και συγκεκριμένα από το 2011 ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών αυξήθηκε κατά 45%.
Από 20% που ήταν το 2011, αυξήθηκε στο 26% το 2013 και εκτινάχθηκε στο 29% το 2015. Την ίδια ώρα στην Ιρλανδία ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών βρίσκεται στο 12,5%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 20%, στην Πορτογαλία στο 21%, στην Ολλανδία και την Ισπανία στο 25%.
Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας υπολείπονται του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά δεν τεκμαίρεται ότι υπάρχει υπερφορολόγηση των νομικών προσώπων.
Εκτός από τον υψηλό φορολογικό συντελεστή οι επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στη χώρα μας επιβαρύνονται με προκαταβολή φόρου ίση με 100% του φόρου που προκύπτει για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Αντίστοιχο καθεστώς προκαταβολής φόρου υιοθετούν κατά κύριο λόγο οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, επιδεικνύοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο μια πιο «επιφυλακτική» στάση έναντι των φορολογούμενων επιχειρήσεων.
Στην Ισπανία το ποσοστό προκαταβολής φόρου είναι κλιμακούμενο ανάλογα με το τζίρο της επιχειρήσεις με τους συντελεστές να ξεκινούν από 20% για τζίρο 6 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ και φθάνουν το 81%. Στην Ιταλία από το 2015 η προκαταβολή φόρου γίνεται με συντελεστή 100% αλλά καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία δεν προβλέπουν καθεστώς προκαταβολής φόρου.
ΦΠΑ
Από την 1η Ιουνίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%. Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση του ΦΠΑ και πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ουγγαρία με συντελεστή ΦΠΑ 27%, ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία, και η Νορβηγία με ΦΠΑ 25%, ενώ ΦΠΑ 24% μαζί με την Ελλάδα έχουν η Νορβηγία και η Ισλανδία.
Παράλληλα η Ελλάδα διαχρονικά είναι ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ (απώλειες εσόδων) το οποίο την περίοδο 2001 -2011 ανήλθε στο 30% των εσόδων που θεωρητικά θα μπορούσαν να εισπραχθούν και μετά το 2011 αυξήθηκε στο 35%. Το υψηλό ποσοστό του ελλείμματος ΦΠΑ, καταδεικνύει τη σημαντική απώλεια εσόδων λόγω της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής αλλά και της αναποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές σε όλες τις κατηγορίες είναι από τους υψηλότερους, αλλά η συγκομιδή φόρων παραμένει στον μέσο όρο ή και υπολείπεται αυτού. Στα χρόνια των Μνημονίων η συνεισφορά του ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων παρέμεινε σταθερή, ενώ «κατέρρευσε» η συνεισφορά των φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων και αυξήθηκε η συνεισφορά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και των φόρων ακίνητης περιουσίας.
Νησιά
Εν τω μεταξύ η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι θα φανεί αν το μέτρο είναι συνταγματικό ή όχι. Όπως δήλωσε χθες «είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε π.χ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών», συμπλήρωσε.
«Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές», σημείωσε ο υπουργός, για να συμπληρώσει ότι «δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr