Από την πλευρά τους οι ελληνικές αρχές σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστή η ημερομηνία επιστροφής τους, δεν πρέπει όμως να αργήσουν. Την ίδια ώρα, κι ενώ χθες παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας το ΔΝΤ για έλλειψη ευαισθησίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης για τα πρόσθετα (του κοινοτικού μνημονίου) μέτρα που ζητά το Ταμείο να λάβει η Ελλάδα, κορυφώνεται στην χώρα μας και το «δράμα του προσφυγικού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές ζητούν επιπλέον στοιχεία και πλήρη κοστολόγηση των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας και, όλα αυτά, ενώ οι επικεφαλής των δανειστών δεν έχουν δώσει ακόμα «σημεία ζωής», ενώ θέλουν «νούμερα» για τα δημοσιονομικά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το φορολογικό, τους αγρότες κ.λπ.
Επί της ουσίας, οι πρώτες εκ του σύνεγγυς συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν και πάλι από εκεί που είχαν διακοπεί πριν δύο εβδομάδες, όταν αναχωρούσε το κουαρτέτο από την Αθήνα: αν «βγαίνει» το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, πως πάνε τα πράγματα στα υπόλοιπα «ανοιχτά μέτωπα».
Ωστόσο, η «εκρηκτική» σχέση με το ΔΝΤ, κι ενώ η κυβέρνηση συζητά τη σύναψη νέου μνημονίου με το ΔΝΤ (που όμως ζητά μέτρα έως 9 δισ. ευρώ), είναι η μία «πλευρά του νομίσματος».
Η άλλη «δείχνει» το προσφυγικό, με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει και τα «κλειστά σύνορα». Οι ραγδαίες εξελίξεις μέτωπο αυτό επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και εντός Ελλάδος για μεγάλες επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο, με τις να κάνουν λόγο για κόστος στα 600 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ με… ανοικτά σύνορα.
Προς το παρόν όμως οι κοινοτικοί θεσμοί, παρακολουθούν τα γεγονότα που εξελίσσονται ραγδαία και πρόβλεψη για οικονομική συνδρομή που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα δεν υπάρχει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr