Η πρόοδος στην δημιουργία των πέντε hot spots στο Αιγαίο (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) είναι αργή, εν μέρει επειδή η κατασκευή τους έπρεπε να γίνει εκ του μηδενός, τονίζει η Κομισιόν. Αυτή τη στιγμή μόλις ένα είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται στα υπόλοιπα.
Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την πρόοδο που συντελείται σημειώνοντας την εμπλοκή του στρατού για να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και το γεγονός ότι προχωρά η διαδικασία καταχώρησης των προσφύγων σε προσωρινές εγκαταστάσεις.
Η Κομισιόν και δια στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου παραδέχεται ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Τι απαιτούν από τη χώρα μας
Να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Πολλές ενέργειες σχετικά με το μεταναστευτικό έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αλλά η πρόοδος επιτυγχάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, σημειώνεται επίσης.
Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ενημέρωνε την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βάση αποτυπωμάτων μόλις κατά 8%, ποσοστό που έφτασε το 78% τον Ιανουάριο και πρέπει να γίνει 100%, επισημαίνεται επίσης. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία ήταν 36% και 87% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν όταν τα hot spots είναι πλήρως λειτουργικά θα έχουν δυνατότητα να καταχωρούν τα δακτυλικά αποτυπώματα συνολικά 11.000 ανθρώπων τη μέρα. Σημειώνεται μάλιστα ότι ειδικοί της Frontex έχουν αναπτυχθεί στα νησιά για να αναγνωρίζουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η Ελλάδα καλείται τον Μάρτιο να παρουσιάσει έκθεση προκειμένου να φανεί το κατά πόσο στη χώρα υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επιστρέφουν μετανάστες στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου.
Το μήνυμα στην Τουρκία
Η Κομισιόν πάντως έστειλαν μήνυμα και στην Τουρκία. Καλούν να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και βελτιώσει τη λειτουργία της συμφωνίας επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα και να συνεργαστεί με την ΕΕ στην μάχη κατά των διακινητών.
Να επιταχύνει τις προετοιμασίες και η Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Ιταλία να επιταχύνει τις προετοιμασίες για το αναμενόμενο νέο κύμα μεταναστών από τη Λιβύη αυτό το καλοκαίρι.
Στις εκθέσεις που επικυρώθηκαν στην συνεδρίασή της, η Κομισιόν βρήκε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα παρουσιάζουν ελλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει πως η Ιταλία, όπου πέρυσι έφθασαν περισσότεροι από 160.000 παράνομοι μετανάστες, έχει ολοκληρώσει μόνο δύο από τα έξι σχεδιαζόμενα hot spots, ενώ τα σχέδια για άλλα δυο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, συμπληρώνοντας πως η απόφαση για τα hotspots αυτά «είναι βασική ενόψει της πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr