Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά «πολιτικό χρόνο» στην παράταση εφαρμογής της συμφωνίας πώλησης των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην αποψινή συνάντηση (19:00) με τους εκπροσώπους των δανειστών ο Γ. Σταθάκης προσδοκά ότι θα "κλειδώσει" μια παράταση μερικών εβδομάδων με ορίζοντα το νεότερο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης την Άνοιξη, επικαλούμενος αφενός τον περιορισμένο χρόνο που απομένει για να συμφωνηθεί το πλαίσιο ως τις 15/2, και αφετέρου το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί εύλογος χρόνος σε πολλούς "κόκκινους" δανειολήπτες να επιδιώξουν ρυθμίσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αρχίσουν να εξυπηρετούν εκ νέου τα δάνειά τους.
Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμο Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χτες πως συζητείται η παράταση εξαίρεσης από την πώληση σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών και των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μετά την 15η Φεβρουαρίου έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Σημειώνεται ότι ο νόμος που ψηφίσθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ορίζει πως έως τις 15 Φεβρουαρίου εξαιρούνται από τη μεταβίβαση απαιτήσεων σε fund όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά ζητά παράταση ολίγων μηνών και για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και πρέπει να καταθέσουν τα επικαιροποιημένα δικαιολογητικά έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Πρόκειται για περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες (οι 25.000 εξ αυτών είναι όσοι έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση τις τελευταίες ημέρες του 2015) οι οποίοι δεν έχουν στα χέρια τους τις βεβαιωμένες οφειλές που οφείλουν να συμπεριλάβουν στα δικαιολογητικά τους εξαιτίας των καθυστερήσεων από τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τις εξαιρέσεις πώλησης σε funds, δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, στις προτάσεις που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι η πώληση να εξαρτάται από κριτήρια που έχουν να κάνουν με το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής του δανείου, με το πόσο συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης καθώς και με το χρόνο που το δάνειο έχει πάψει να εξυπηρετείται (π.χ πάνω από ένα χρόνο).
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τεθούν κάποια όρια, μεταξύ των οποίων και στο ύψος του δανείου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται σύνθετη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το 90% των δανείων είναι έως 100.000 ευρώ, αρκετά επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ληφθεί ως καταναλωτικά ενώ κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να εξετάζεται είναι το σχέδιο βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr