Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο κεντρικός στόχος του υπουργείου Εργασίας δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενιαίων κανόνων, όρων και προϋποθέσεων ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ναυτικούς. Ωστόσο προβλέπουν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί ο φιλόδοξος στόχος της ενοποίησης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης και πρόνοιας υπό την ομπρέλα του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Εντός του 2016 βέβαια, υπό ενιαία διοίκηση και διαχείριση θα ενταχθούν τα περίπου 15 δισ. ευρώ της περιουσίας τους, με συνδικαλιστές και εκπροσώπους των ασφαλισμένων να εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι τα αποθεματικά των υγιών Ταμείων για να συγκαλύψει προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας του συστήματος.
Πολλά τα προβλήματα
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν άμεσα προβλήματα όπως η διαφορετική νομοθεσία που διέπει σήμερα μισθωτούς, επαγγελματίες ή αγρότες, ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού και συλλογής των εισφορών, τα διαφορετικά και τις περισσότερες φορές μη συμβατά πληροφοριακά συστήματα, οι διαφορετικοί τρόποι παροχών (συντάξεων), τα κτήρια, οι εργαζόμενοι κ.ο.κ.
O ένας φορέας θα δημιουργήσει για πολλά χρόνια πέραν της δεκαετίας δυσεπίλυτα διοικητικά προβλήματα, θα επιδεινωθεί η θέση των συνταξιούχων με την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων και θα δοκιμαστούν τα άκρα όρια της αντοχής διοικουμένων και διοικούντων, τονίζουν χαρακτηριστικά και επισημαίνουν πως στην Γερμανία πήρε έξι χρόνια για να καταλήξει σε τρία ταμεία.
Τι αναφέρει το προσχέδιο νόμου
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου πάντως, την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των Ταμείων θα πρέπει να έχει μεταφερθεί αυτοδίκαια στον ΕΦΚΑ ενώ μέχρι και 31 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων στις νέες οργανικές μονάδες.
Το προσχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διαρθρώνεται σε 7 κεφάλαια με 64 άρθρα εκ των οποίων το Δ΄ κεφάλαιο με 30 άρθρα και 110 σελίδες πραγματεύεται τα οργανωτικά του νέου ενοποιημένου φορέα.
Στον αντίποδα, σημαντικότατες θεσμικές αλλαγές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία αλλά και τα δημοσιοοικονομικά μεγέθη και την αγορά εργασίας που περιλαμβάνονται σε 65 εξουσιοδοτικές διατάξεις γενικού και αορίστου περιεχομένου, παραπέμπονται να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις...
Μόνο, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Και τονίζουν ότι στο Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο νέος, ενιαίος κανονισμός, που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω σε εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr