Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ονομαστικό κόστος ανά ώρα εργασίας μειώθηκε 7,3% στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ η μείωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 6,4%. Η Eurostat δεν κάνει για την Ελλάδα ανάλυση του κόστους σε μισθολογικό και μη μισθολογικό, αλλά με δεδομένο ότι οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν από 1ης Ιουλίου του 2014 κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9% του κόστους μισθοδοσίας), προκύπτει ότι η μείωση μισθών κυμαινόταν περί το 4% στο δεύτερο τρίμηνο και το 3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σε τομεακό επίπεδο, η μεγαλύτερη πτώση του κόστους εργασίας καταγράφηκε στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις (15,3% στο δεύτερο τρίμηνο και 11,5% στο πρώτο, αλλά μετά από αυξήσεις 9,8% και 9,4% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2014, αντίστοιχα). Στη βιομηχανία σημειώθηκε πτώση 8,1% και 6,1% στο δεύτερο και πρώτο τρίμηνο του 2015, αντίστοιχα, ενώ στις επιχειρήσεις υπηρεσιών 6,4% και 6,1%, αντίστοιχα.
Για το σύνολο της οικονομίας, το κόστος εργασίας μειώθηκε 2,9% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι αύξησης 1% στο πρώτο τρίμηνο.
Για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία και για το τρίτο τρίμηνο του έτους, από τα οποία προκύπτει ότι η αύξηση των μισθών στο σύνολο της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 1,4% από 2% στο δεύτερο τρίμηνο και του εργατικού κόστους στο 1,1% από 1,6%, αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr