Κυβέρνηση και κουαρτέτο των θεσμών κατέληξαν στο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης και στη χώρα μας εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.
Η αδειοδότησή τους και ο τρόπος λειτουργίας και δράσης τους θα εξειδικευτεί, πιθανότατα, με δευτερογενή νομοθεσία που θα αναλάβει να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή θα έχει τον εποπτικό ρόλο, ενώ θα τεθούν και απαγορευτικές διατάξεις ως προς τη συμμετοχή μετόχων στις εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο δανειολήπτες, κυρίως μεγάλοι επιχειρηματίες, να συστήσουν τέτοιου είδους εταιρεία αγοράζοντας με τον τρόπο αυτόν το «κόκκινο» δάνειό τους.
Οι τράπεζες μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου δεν θα επιτρέπεται να μεταβιβάζουν τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις εφόσον αυτές έχουν λιγότερους από 250 εργαζομένους και τζίρο χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ και για αυτά αλλά και για τις επιχειρήσεις, δεν μπαίνει το κριτήριο της ενυπόθηκης πρώτης κατοικίας.
Ωστόσο απελευθερώνεται η αγορά για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και αριθμό προσωπικού άνω των 250 ατόμων.
Η συμφωνία επιτρέπει την πώληση όχι μόνον των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων που χρωστούν και δεν πληρώνουν πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ, όπως έλεγε η κυβέρνηση αλλά όλων των επιχειρηματικών δανείων.
Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, αποσπάται από την ΔΕΗ και το 49% μεταβιβάζεται σε ιδιώτες ενώ το 51% και το μάνατζμεντ θα ανήκει στο δημόσιο. Διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει Ευρωπαίος κοινής επιλογής κυβέρνησης-δανειστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr