Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη στήσει κόκκινες γραμμές ώστε να διαχειριστεί πολιτικά το πλέον καυτό από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.
Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει να περισώσει τις κύριες συντάξεις από αιματηρές μειώσεις. Στόχος είναι η πλειονότητα των συντάξεων που είναι κάτω από 1.200 ευρώ να περισωθούν. Αυτό όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «ψαλιδίσματος» των μεγαλύτερων. Επίσης θα δώσει μάχη για το ποσοστό αναπλήρωσης ζητώντας από τους δανειστές να κρατηθεί στο 60 με 65%, την ώρα που οι τελευταίοι επιθυμούν αναπλήρωση στο 45%.
Επίσης σε σχέση με τις επικουρικές η κυβέρνηση επιθυμεί την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας. Στη βάση αυτού του κανόνα θα εκτιμάται η βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ, συνυπολογίζοντας εκτός από τις εισφορές και παροχές και τα πάσης φύσεως έσοδα του από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων.
Στο τραπέζι πάντως παραμένει από την κυβέρνηση η ανάληψη κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους εργοδότες, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα και κατά μισή μονάδα από τους εργαζόμενους. Όμως αυτό συναντά την αντίδραση των Θεσμών αλλά και των κοινωνικών εταίρων.
Distress Funds και κατηγοριοποίηση δανείων επί τάπητος
Στο μενού των σημερινών συναντήσεων υπάρχουν και τα κόκκινα δάνεια. Το απόγευμα στις επτά συναντώνται οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Στάθηκη. Χτες το βράδυ στην τρίωρη συνάντηση οι δυο πλευρές δεν καταστεί δυνατό να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει για την εξαίρεση από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds των δάνειων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ως δεύτερη γραμμή άμυνας η ελληνική πλευρά επιδιώκει να να μπουν δικλείδες ασφαλείας και ώστε να αποφευχθεί στην Ελλάδα η ελεύθερη πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds. Παράλληλα προτίθεται να υιοθετήσει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά κόκκινων δανείων προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων σήμερα εταιρειών.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται στο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης να προβλέπεται η υποχρεωτική δημοσιοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων τους με συμμετοχή άνω του 5% στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών αλλά παράλληλα και να υπάρχει πλήρης εποπτεία τους από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως ήδη από το Euro Working Group της 26ης Νοεμβρίου η αδειοδότηση με νόμο των λεγόμενων των «μη τραπεζικών ιδρυμάτων» περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, γεγονός που κάπως δυσκολεύει το όποιο σενάριο παράτασης για το Γενάρη της οριστικής ρύθμισης του θέματος.
Οι θεσμοί, όμως, από την πλευρά τους, έστω κι αν συζητούν την εφαρμογή του προαπαιτούμενου τον Ιανουάριο, φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή και ουσιαστικά να ανοίξει η αγορά και να εξαφανιστούν τα εμπόδια ώστε οι τράπεζες να έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης και έτσι να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια.
Προτάσεις για κατηγοριοποίηση
Μάλιστα η κυβέρνηση αναφορικά με τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φέρεται να έχει προτείνει στους δανειστές να αντιμετωπίσει το θέμα με την αξιοποίηση του νόμου Δένδια τον οποίο θα βελτιώσει σε ορισμένα σημεία του, σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι εάν δεν υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βρέθηκαν πιο ευάλωτες στην κρίση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν βρεθεί στο κόκκινο, τότε αναμφίβολα πολλές θα είναι αυτές που θα κλείσουν με αποτέλεσμα σημαντικό αριθμό χαμένων θέσεων εργασίας στην αγορά.
Έτσι από την Ελληνική πλευρά ζητούν οι εταιρίες με 2,5 εκατ. τζίρου, βάση της ρύθμισης «Δένδια» να έχουν τη δυνατότητα οι ίδιες τράπεζες εσωτερικά να προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία σε ρυθμίσεις χωρίς την πώληση των δανείων στα distress funds. Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας στις περιπτώσεις αυτές η τράπεζα από μόνη της εφόσον υπάρχει συνεργασία με τον επιχειρηματία θα μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή τουλάχιστον του 50% της οφειλής με παράλληλη «αξιοποίηση» από την τράπεζα στοιχείων από την προσωπική περιουσία του επιχειρηματία. Η κυβέρνηση ιδανικά θα επιθυμούσε να στις περιπτώσεις αυτές να έχει ληφθεί υπόψη και το θέμα των συνολικών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον υπάρχουν. Δηλαδή να υπάρχει συνολική ρύθμιση και για τις τελευταίες και να τεθεί όριο στο ύψος της δόσης, που θα καλείται να καταβάλει ο επιχειρηματίας ίση με το 30 - 35 % των κερδών, μια ρύθμιση ανάλογη με αυτή που συμφωνήθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία οι δανειολήπτες θα κληθούν να καταβάλουν το 5 - 10 % του εισοδήματός τους.
Για δάνεια που αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουν για τη διαχείρισή τους εντός συστήματος. Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς εκεί υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τα funds, ενώ και η τρόικα θεωρεί ότι σε αυτά τα δάνεια «κρύβονται» πολλές αμαρτίες οπότε ζητούν μαζικές εκκαθαρίσεις και πωλήσεις δανείων ακόμα με έκπτωση της ονομαστικής αξίας που μπορεί ξεκινά και από το 10%. Η βασική επιδίωξη στην οποία μάλλον συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι να δοθεί η δυνατότητα να αντληθούν κεφάλαια ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το θέμα εδώ είναι το πώς θα αντληθούν κεφάλαια, από τους παλαιούς μετόχους ή τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ώστε στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα της εξυγίανσης με επιμήκυνση του δανείου, μείωση του επιτοκίου κλπ.
Το Ειδικό Ταμείο
Πάντως για σήμερα εκτός της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για τις 10 το πρωί έχει προγραμματισθεί και συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Τσακαλώτος παζαρεύει με τους Θεσμούς το θέμα των όρων λειτουργίας και της στελέχωσης του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει σημαντικό μέρος από τα έσοδα του υπάρχοντος ταμείου να κατευθυνθούν το 2016 στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή αναπτυξιακές δράσεις, κάτι που προωθεί ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ βάσει της καταστατικής του νομοθεσίας οδηγεί τα έσοδά του κατά 85% στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ το Ειδικό Ταμείο προβλέπεται να δίνει μόνο το 50%.
Γιώργος Αλεξάκης