Στο μηνιαίο δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ κάνει λόγο για δύο σημαντικά επεισόδια αυξημένων εντάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το πρώτο αφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου οι οποίες είχαν σε γενικές γραμμές σχετικά ήπιες επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Το δεύτερο επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα το δεύτερο μισό του Αυγούστου, συνδέονταν με τις εξελίξεις στην Κίνα, προσθέτει η ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι είχε σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές μετοχών και ξένου συναλλάγματος καθώς και στην αντίληψη του κινδύνου.
Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι έχουν αναδυθεί ανανεωμένοι καθοδικοί κίνδυνοι στο outlook για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ως αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι ο σχετικά ήπιος αντίκτυπος μπορεί να διαπιστωθεί, για παράδειγμα, από τα spreads στα 10ετή κυβερνητικά ομόλογα σε χώρες χαμηλότερης αξιολόγησης της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά, τα οποία διευρύνθηκαν οριακά την εν λόγω περίοδο και γρήγορα επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα τους.
Στο αποκορύφωμα της αναταραχής, αναφέρει η ΕΚΤ, το μέγιστο που ενισχύθηκαν τα spreads έναντι των γερμανικών ήταν κατά 35 μονάδες βάσης στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, προσθέτει, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν κάπως πιο έντονο αντίκτυπο στις αγορές μετοχών, οδηγώντας σε ενίσχυση της μεταβλητότητας και σε υποχώρηση των τιμών. Το διάστημα 26 Ιουνίου με 7 Ιουλίου ο δείκτης Dow Jones EURO STOXX 50 υποχώρησε περισσότερο από 8%, με την τεκμαρτή μεταβλητότητα να ενισχύεται σημαντικά. Το ευρώ αποδυναμώθηκε κάπως έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν λόγω περίοδο.
Για την Κίνα η ΕΚΤ αναφέρει ότι υπήρξε σημαντικός αντίκτυπος στα χρηματιστήρια και τις αγορές ξένου συναλλάγματος καθώς και στην αντίληψη του κινδύνου.
Την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, η οποία ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου, ακολούθησε μια περίοδο μεγάλης πτώσης των τιμών των κινεζικών μετοχών και μεγάλης ενίσχυσης της παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την ταχεία υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι το παγκόσμιο οικονομικό outlook αποδυναμώνεται, επιβαρύνοντας τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.
Οι τιμές των μετοχών στην Ευρωζώνη υποχώρησαν περίπου 16% από 11 έως 24 Αυγούστου, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή κυβερνητικά ομόλογα αξιολόγησης AAA υποχώρησαν κατά περίπου 10 μ.β.
Οι μειώσεις αυτές πιθανώς τροφοδοτήθηκαν επίσης από την ανατίμηση του ευρώ, εν μέσω της αντιστροφής θέσεων carry trade (οι οποίες κλείνουν σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας) καθώς και από την υποχώρηση των προσδοκιών στην αγορά για μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Η χαμηλότερη του συνηθισμένου ρευστότητα στην αγορά, ως αποτέλεσμα εποχιακών παραγόντων, ενδεχομένως να όξυνε τις διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr