Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΒΕΘ αναφέρει ότι:
Η επιχειρηματική κοινότητα ανησυχεί ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για τη μεταφορά εμβασμάτων στο εξωτερικό υλοποιούνται με το… σταγονόμετρο. Πιο συγκεκριμένα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων μελών του ότι εμπορικές τράπεζες καθυστερούν να εγκρίνουν εμβάσματα προς το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου είχε ληφθεί σχετική απόφαση που καθόριζε το ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών, ανά εργάσιμη ημέρα, έως τα 150.000 ευρώ ανά πελάτη.
«Όπως όλα δείχνουν οι καλές προθέσεις και οι εξαγγελίες δεν αρκούν. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να απειλούνται με ολική καταστροφή εξαιτίας των capital controls. Δυστυχώς πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να πάρουν τα χρήματά τους για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα. Οι επιχειρήσεις από τις αρχές της εφαρμογής των capital controls εξάντλησαν τα αποθέματα που είχαν και τώρα είναι υποχρεωμένες να δώσουν νέες παραγγελίες για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Πρόσφατα η ΤτΕ άναψε το πράσινο φώς για την έγκριση εμβασμάτων από τις εμπορικές τράπεζες συνολικού ύψους έως 150.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που ήταν η αρχική απόφαση. Αποδεικνύεται όμως δώρον άδωρον καθώς οι τράπεζες καθυστερούν να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι επιτακτική ανάγκη είναι και η λύση στο θέμα των ακινητοποιημένων εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στα λιμάνια λόγω της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος υπάρχουν επιχειρήσεις και προμηθευτές που κρατούν στα χέρια τους ανεξόφλητες επιταγές, αναμένοντας να πληρωθούν. Μπορεί η πρόσφατη ρύθμιση που δίνει στις εταιρείες περιθώριο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν τις εν λόγω επιταγές, - που τα capital controls εκτροχίασαν- χωρίς να ενταχθούν στον «Τειρεσία», να δίνει ανάσα στους επιχειρηματίες που λόγω οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούν να τις αποπληρώσουν, ωστόσο την ίδια ώρα τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό της αγοράς, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να μειώσουν τους παραγωγικούς τους ρυθμούς.
«Τα προβλήματα, που προκύπτουν από τους ελέγχους κεφαλαίων είναι αλυσιδωτά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προωθηθούν ουσιαστικές ρυθμίσεις, που δεν θα μένουν στα λόγια προκειμένου να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα λουκέτα και περεταίρω αύξηση της ανεργίας», καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr