Παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών, από χαμηλότερο επίπεδο ξεκινά το β' εξάμηνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς η αποδυνάμωση του ευρώ δεν έχει καταφέρει να τονώσει την εξαγωγική ζήτηση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγο του Markit, Chris Williamson, επισημαίνει ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση λόγω των αναταραχών και των φόβων που προκάλεσε μια εν δυνάμει χρεοκοπία της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι «Εν μέσω όλων αυτών των εντάσεων, το γεγονός ότι διατηρήθηκε ένας λογικός ρυθμός ανάπτυξης είναι ενθαρρυντικό. Πιο πρόσφατα υπήρξαν θετικές εξελίξεις και έτσι μπορεί να δούμε μια άνοδο της ανάπτυξης τον επόμενο μήνα».
Όπως ανέφερε ο Williamson, τα στοιχεία παραπέμπουν σε ανάπτυξη 0,4% το γ' τρίμηνο, λίγο χαμηλότερα από το 0,5% που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Το αδύναμο ευρώ δεν φέρνει όλα εκείνα τα οφέλη που όλοι ήλπιζαν... όμως από την άλλη πλευρά η ζήτηση είναι πολύ ισχνή σε πολλά σημεία του κόσμου» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος.
Ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,8 από 54,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης δραστηριότητας στα εργοστάσια υποχώρησε στο 52,2 από 52,5.
Ο δείκτης παραγωγής στα εργοστάσια μειώθηκε στο 53,4 από 53,6, ο δείκτης εξαγωγικών παραγγελιών υποχώρησε στο χαμηλό πενταμήνου του 51,8 από 52,7, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βρίσκεται στο χαμηλό έτους του 61,5 από 63 τον προηγούμενο μήνα.
«Κατέβασε ταχύτητα» η Γερμανία
Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας, που αναπτύχθηκε με λίγο βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δείχνοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «κατέβασε ταχύτητα» στην αρχή του γ' τριμήνου.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτη PMI του Markit, που παρακολουθεί την δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 53,4 τον Ιούλιο από 53,7 τον Ιούνιο, μεταδίδει το Reuters.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit, Chris Williamson, υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και οι φόβοι ότι η χώρα θα εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη επιβάρυναν το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. «Όμως η επίπτωση ήταν ελάχιστη. Και μέχρι τον επόμενο μήνα λογικά θα δούμε την κατάσταση να βελτιώνεται και πάλι, τώρα που έχουν καταλαγιάσει οι φόβοι για το Grexit».
Ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στο 51,5 από 51,9 τον Ιούνιο, με τις νέες εξαγωγικές δραστηριότητες να υποχωρούν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, παρά την αποδυνάμωση του ευρώ.
Ο Williamson συνέδεσε την πτώση αυτή με την ισχνότερη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ασία. Σημείωσε επίσης πως άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, γίνονται πιο ανταγωνιστικές και κερδίζουν μερίδιο έναντι των γερμανικών επιχειρήσεων.
Ο υποδείκτης των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στο 53,7 από 53,8 τον προηγούμενο μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr