Το κρίσιμο χρηματοπιστωτικό γεγονός που έλαβε χώρα χθες τα μεσάνυχτα, ήτοι η μη καταβολή της δόσης της Ελλάδας στο ΔΝΤ που ανέρχεται στα 1,6 δις. είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αρθρογράφος: «με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μία σχετικά μικρή χώρα και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%».
Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι: «Συγκριτικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ, αυτό το ποσοστό φτάνει μόλις το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένων πόλεων των ΗΠΑ». Μολαταύτα η αρθρογράφος στοχάζεται, γιατί ένα επικείμενο Grexit βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;
«Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει χρέη. Κατά πόδας ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με ποσοστά χρέους που αγγίζουν το 132% και το 130% αντίστοιχα. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να φύγει από το ευρώ, μερικοί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση της κρίσης. Οι επενδυτές μπορεί να πανικοβληθούν και να αρχίσουν να τραβούν τα χρήματά τους από τις εύθραυστες οικονομίες».
Επιπρόσθετα, η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει τεράστια πολιτική σημασία διότι μπορεί να αντιστρέψει τις σχέσεις μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου. Πολλές είναι εκείνες οι χώρες που διαθέτουν μεγάλο χρέος και δεν είναι απίθανη μια μεταστροφή τους προς παρόμοιες συμπεριφορές.
Συγκεκριμένα αναφέρεται και από τον Jason Ambrose της Vanda Securities ότι πρωταρχικό ζήτημα είναι να μην μεταδοθεί η πολιτική αστάθεια. Αναφέρεται ότι: «Η μετάδοση δεν είναι συστημική. Πρόκειται για φόβο καθαρά πολιτικής μετάδοσης της κρίσης. Η Ελλάδα δεν θα παρασύρει μαζί της τις γειτονικές της χώρες».
Εν κατακλείδι, η αρθρογράφος Elizabeth Anderson δηλώνει ότι παρά τις διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατά την κλιμάκωση της κρίσης, οι αγορές έχουν πλέον επανέλθει σε λογικά επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr