Αρχής γενομένης από την Κριστίν Λαγκάρντ που δήλωσε πως "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ". Συγκεκριμένα,
η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι η 30ή Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουνίου που χρωστάει η Ελλάδα, οι οποίες έχουν ομαδοποιηθεί, και ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης ή περιόδου χάριτος για την καταβολή.
Αν δεν πληρωθούν οι δόσεις, από την 1η Ιουλίου η χώρα θα θεωρείται ότι χρεοκόπησε, σημείωσε η κα Λαγκάρντ. "Αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί", πρόσθεσε.
Ντάισελμπλουμ: To όριο του προγράμματος είναι η 30η Ιουνίου
"Στόχος μας, είναι να φέρουμε σήμερα τη συμφωνία ένα βήμα πιο κοντά, μολονότι δεν είμαι σίγουρος ότι θα σημειωθεί πρόοδος", τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, στην πρόταση που έχουν υποβάλλει οι Θεσμοί. Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί", πρόσθεσε ο κύριος Ντάισελμπλουμ. "Δεν θα κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί αν το ΔΝΤ δεν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Έχω μία δουλειά να κάνω σήμερα και αυτή είναι να δούμε αν θα πλησιάσουμε σε μία συμφωνία με την Ελλάδα" συμπλήρωσε.
"Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί, λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά", επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σόιμπλε: Η κίνηση να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας
Το... μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση πέταξε για πολλοστή φορά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας την Ελλάδα να προβεί σε νέες υποχωρήσεις.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι "η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας», προσθέτοντας πως η Αθήνα «πρέπει να κάνει κάτι από αυτά που έχει δεσμευτεί".
Παράλληλα, τόνισε ότι προς το παρόν Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, βάσει του τρέχοντος προγράμματος. Τέλος, αναγνώρισε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση.
Μοσκοβισί: Δεν έχω όρεξη για νέο Βατερλό
"Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος" δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, λίγο πριν το σημερινό Eurogroup των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για λύση, ακόμη και την τελευταία στιγμή, εάν υπάρχει ψυχραιμία και πολιτική βούληση.
"Η σημερινή συνάντηση μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία, αν δεν μπορούμε να τη βρούμε σήμερα. Θα προσπαθήσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτωντας για ακόμη μια φορά πως «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο".
Ντε Γκίντος: Περιμένουμε μία καλή αντιπρόταση από την Ελλάδα
Την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.
"Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και μία αντιπρόταση ώστε να σημειωθεί μία συμφωνία. Περιμένουμε από τον Βαρουφάκη να μας πει τι πιστεύει για την πρόταση των τριών θεσμών. Η πρόταση είναι έξυπνη, γενναιόδωρη και περιέχει αρκετή ευελιξία", σημείωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών ο κ. Ντε Γκίντος.
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Εδώ το παιχνίδι τελειώνει
"Περιμένουμε μία λίστα και έναν κατάλογο από τους Έλληνες. Αυτή τη στιγμή δεν έχω άλλη υπομονή με την Ελλάδα γιατί εμείς λέμε Α και αυτοί λένε Β. Αν δεν έρθει μία συγκεκριμένη πρόταση από την Ελλάδα, που να μπορεί να την εξετάσουμε θα γίνει αυτό που έχουμε πει εδώ και καιρό. Δεν θα έχουμε χρόνο να κάνουμε τίποτα άλλο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς-Γεργκ Σέλιγνκ, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Σε ερώτημα που του έγινε για τις επιπτώσεις που θα είχε στην Ελλάδα ένα ενδεχόμενο Grexit, ο Αυστριακός υπουργός επισήμανε ότι "το Grexit θα είχε επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα" και πρόσθεσε "Εδώ το παιχνίδι τελειώνει. Είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρει η Ελλάδα. Εμείς θέλουμε ένα ευρώ σταθερό".
Σαπέν: Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους θεσμούς, καθώς και από την ελληνική πλευρά.
Την ίδια ώρα, ο κ. Σαπέν υπογράμμισε πως δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για μεγάλες διαφορές, διευκρινίζοντας ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν, προκειμένου να βρεθεί μία επωφελής λύση, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Γ. Βαρουφάκης: Στόχος μας είναι μία αποτελεσματική συναίνεση
Σήμερα ο στόχος είναι να υπάρξει μία αποτελεσματική συναίνεση είπε προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμησε παλαιότερη τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι «το ευρώ για να επιτύχει, χρειάζεται να επιτύχει παντού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr