Μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπουργών, βουλευτών, πολιτειακών αξιωματούχων, εκπροσώπων της Δικαστικής εξουσίας, ανεξαρτήτων Αρχών αλλά και εκπροσώπων ξένων Κοινοβουλίων, ανθρώπων της διανόησης, του πνεύματος και του πολιτισμού, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα και αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δικαιώνουν πλήρως τους πολίτες που αμφισβήτησαν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους», υπογραμμίζοντας πως «δικαιώνουν πλήρως εκείνους που, εγκαίρως και πριν αναπτυχθεί σε όλη της την έκταση η μνημονιακή καταστροφή, προειδοποίησαν ότι αυτά τα χρέη και αυτά τα δάνεια, τα μνημονιακά, είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και, σε κάθε περίπτωση, μη βιώσιμα».
«Επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν πλήρως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «που εγκαίρως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους και είναι χαρακτηριστικό ότι και ο σημερινός Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος και για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο κ. Juan Pablo Bohoslavsky, αφενός χαιρετίζει το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων συνέστησε επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, αφετέρου ζητά να χυθεί άπλετο φως σχετικά με το ποιοι επωφελήθηκαν και σε ποιο βαθμό από την αλόγιστη χορήγηση και λήψη δανείων και από τα προγράμματα διάσωσης και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση».
«Η σημερινή Κυβέρνηση, η πρώτη μετά από δεκαετίες που δεν έχει συμπράξει ούτε στην δημιουργία ούτε στην διόγκωση του δημοσίου χρέους, έχοντας λάβει και την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και όλα τα επιχειρήματα για την αμφισβήτηση και την διαγραφή του χρέους σε κάθε δε περίπτωση για την αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακύβευση την επιβίωση, τα θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα του λαού και την ίδια την Δημοκρατία», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαφθορά πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών από γερμανικές εταιρείες, αλλά και στην μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή πολυεθνικών εταιρειών μέσω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. «Ο κ. Γιούνκερ σήμερα αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασιζόμενος ότι το κάνει και για το καλό του. Παρασιωπά, όμως, ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής, που πρόσφατα μόλις αποκαλύφθηκε με τη διαβόητη υπόθεση «Lux-Leaks»: ένα πλαίσιο φοροαποφυγής που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις – εκ των οποίων πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – να φοροαποφεύγουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα απώλειες σε δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντα έσοδα. Δεν τα λέει η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αυτά. Τα αποκάλυψε και τα επικαλέστηκε επωνύμως, επισήμως και μετά λόγου γνώσεως την προηγούμενη Πέμπτη η κύρια Έβα Ζολί, εμβληματική μορφή στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στη Γαλλία, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής ΤΑΧΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα μας για να συναντηθεί και να συζητήσει, αλλά και να στηρίξει την Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου χρέους, αλλά και τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης», είπε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε τις καταθέσεις των Φιλίπ Λαγκρέιν (πρώην συνεργάτη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο) και Παναγιώτη Ρουμελιώτη (πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ) στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που αμφότεροι κατέθεσαν ότι «το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης έσωσε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες κι όχι τον ελληνικό λαό».
Η Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την Γερμανία, καθώς η Ελλάδα, «χωρίς μνησικακία» συνέπραξε το 1953 στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Γερμανίας, της ηττημένης Γερμανίας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ελλάδα δεν αποζημιώθηκε πότε για τις καταστροφές και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Ναζί στη διάρκεια της κατοχής. Σήμερα οι αξιώσεις της Ελλάδας από αυτά τα διεθνή εγκλήματα και από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που εντάσσεται σε αυτά, υπολογίζονται από την ειδική επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα 278 έως 340 δισ. Ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μιας άλλης Επιτροπής που λειτουργεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα. Η Γερμανία σήμερα αξιώνει και να μην πληρώσει το χρέος της προς την Ελλάδα, χρέος που απορρέει από διεθνή εγκλήματα ιστορικά και δικαστικά καταδικασμένα, και οι Έλληνες και ο λαός να υποταχθεί και να θυσιαστεί για να πληρώσει ένα χρέος που δεν δημιούργησε και που δεν συνδέεται με διεθνή εγκλήματα. Η Γερμανία σήμερα αξιώνει, επίσης, να μην αποζημιωθεί η Ελλάδα ούτε από τις γερμανικές εταιρείες που διέφθειραν τις ηγεσίες της και συνέπραξαν στη συνομολόγηση συμβάσεων από τις οποίες επιβαρύνθηκε το χρέος», ανέφερε.
«Τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους φανερώνουν ότι το μόνο μας χρέος είναι προς εκείνους που αντιστάθηκαν για να είμαστε ελεύθεροι και να ζούμε σε μια δημοκρατία. Το μόνο μας χρέος είναι προς την ιστορία, προς το μέλλον, προς τις ζώσες και τις επόμενες γενιές, το μόνο μας χρέος είναι και προς εκείνους που έχασαν τη ζωή και την υγεία τους, ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες, τις οποίες τους επιφύλαξαν εκείνοι που, παραβιάζοντας διεθνείς υποχρεώσεις, συνέπραξαν και προκάλεσαν την ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση που σοβεί μέχρι σήμερα στη χώρα και κατά της οποίας μαχόμαστε», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr